Начало НОВИНИ САЩ засилват военното си присъствие в Европа

САЩ засилват военното си присъствие в Европа

0

САЩ ще увеличат военното си присъствие в Европа, тъй като НАТО се съгласи за „фундаментална промяна“ в отговора си на руската инвазия в Украйна.

Постоянен щаб на армията ще бъде създаден в Полша, докато нови военни кораби на САЩ ще отидат в Испания, бойни самолети в Обединеното кралство и сухопътни войски в Румъния.

Байдън каза, че НАТО е „необходим сега повече от всякога“.

Алиансът претърпява най-големия си ремонт след Студената война, каза ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Новият план в отговор на руската инвазия ще означава повече от 300 000 войници във висока готовност през следващата година, спрямо сегашното ниво от 40 000.

Байдън каза на среща на върха в Мадрид, че НАТО ще бъде „укрепен във всички посоки във всеки домейн – суша, въздух и море“.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство също заяви, че значително увеличава наличността на силите за колективната отбрана на НАТО, с повече военни кораби, бойни самолети и сухопътни сили в готовност.

В съобщението на САЩ се вижда, че те засилват присъствието си на целия континент, но особено в Източна Европа, където ще бъде базиран новият постоянен щаб на 5-ти армейски корпус.

Байдън повтори ангажимента на алианса да „защити всеки сантиметър“ от своята територия, като каза: „Атака срещу един е атака срещу всички“.

На срещата на върха лидерите на НАТО се съгласиха да приемат в алианса неутралните по-рано северни държави Финландия и Швеция, като тяхното членство трябва да бъде ратифицирано от правителствата на всички 30 страни членки на НАТО.

Байдън каза, че това е „точно“ това, което руският президент Владимир Путин не е искал и каза, че стратегията му за нахлуване в Украйна е имала обратен ефект.

Генералният секретар на НАТО Столтенберг каза, че Финландия и Швеция са били официално поканени да се присъединят към военния алианс, описвайки го като „най-бързия процес на присъединяване досега“, и каза, че очаква бързият напредък да продължи.

Сега двамата кандидати трябва да покажат, че отговарят на стандартите на НАТО в политиката, правото и въоръжените си сили – нещо, което се очаква да бъде сравнително лесно за скандинавските страни.

Столтенберг каза, че Украйна може да продължи да разчита на помощта на алианса в лицето на руската агресия „доколкото е необходимо“, добавяйки, че Украйна се бори за своята независимост, но също и за ценности, споделяни от НАТО.

Той каза, че страните-членки са се договорили за „всеобхватен пакет от помощ“ за Украйна, който включва гориво, медицински консумативи, бронежилетки, системи против дронове и оборудване за противодействие на мини.

Решението на САЩ за постоянно разполагане на част от своите войски в Полша беше посрещнато с почти всеобщо признание.

Полша от години предупреждава Запада за заплашителното поведение на президента Путин.

През 2018 г. Варшава предложи да плати до 2 милиарда долара (1,65 милиарда британски лири), за да помогне за финансирането на постоянна американска база в Полша и дори предложи да я нарече „Форт Тръмп“.

Предишна статияЕвропейският съюз ще забрани продажбата на нови автомобили с двигател с вътрешно горене от 2035 г.
Следваща статияМитрофанова за България: Тук англичаните и американците изцяло командват тази страна, за съжаление

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук