Начало НОВИНИ Владимир Путин потвърждава, че НАТО не се интересува от Украйна, а от...

Владимир Путин потвърждава, че НАТО не се интересува от Украйна, а от нейните „имперски амбиции“

0

Президентът на Русия Владимир Путин осъди тази сряда, 29 юни, „имперските амбиции“ на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), който се стреми, както той каза, да утвърди своята „хегемония“ чрез конфликта в Украйна.

„Украйна и благосъстоянието на украинския народ не са цел на Запада или НАТО, а средство за защита на собствените им интереси“, каза Путин по време на посещение в Туркменистан.

„Държавите, които ръководят НАТО, искат (…) да утвърдят своята хегемония, своите имперски амбиции“, добави той.

Според Путин, Атлантическият алианс и, преди всичко, САЩ отдавна имат нужда да имат външен враг, около който да обединяват съюзниците си.

„Дадохме им тази възможност, възможността да съберат целия свят около себе си“, каза иронично руският президент.

В туркменската столица Путин също увери, че не вижда „няма проблем“ в присъединяването на Швеция и Финландия към Атлантическия алианс.

„Ако Швеция и Финландия искат, те могат да се присъединят. Това си е тяхна работа. Те могат да се придържат към каквото си искат“, каза той на пресконференция в Ашхабад, столицата.

Но „в случай, че там бъдат разположени военни контингенти и военна инфраструктура, ние ще бъдем принудени да реагираме симетрично и да създадем същите заплахи в териториите, от които произлизат заплахите срещу нас“, предупреди той.

Процесът на присъединяване на Швеция и Финландия към Алианса беше официално стартиран тази сряда по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Досега Москва отричаше стремежите на тези две скандинавски страни.

Руският лидер също се възползва от пресконференцията, за да отрече отговорността на Москва за атентата, при който загинаха най-малко 18 миналия понеделник в търговски център в Кременчук , според Киев.

„Нашата армия не бомбардира цивилна инфраструктура. Имаме всички възможности да знаем какво има на всяко място“, увери той.

Ден след атаката Русия твърди, че е бомбардирала оръжейно склад, предизвиквайки експлозии, които запалиха изоставен търговски център.

Предишна статияВойната в Украйна е „перфектен пример за мъжка токсичност“, казва Борис Джонсън
Следваща статияРадев настоява: Петков да свика заседание на кабинета и да вземе решение според законовите процедури

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук