Начало НОВИНИ Европа страда от седмата вълна на COVID-19: защо отново показва ръст на...

Европа страда от седмата вълна на COVID-19: защо отново показва ръст на инфекциите?

0

В момента Европа преживява седма вълна на COVID-19 , което до голяма степен се дължи на способността на новите варианти да избягват имунитет, въз основа на тяхната устойчивост към защитата, осигурена от ваксинацията и предишни инфекции с болестта.

Старият континент падна в началото на бореалното лято (21 юни) в седма вълна от коронавирус, подчертана от увеличаване на инфекциите в почти всички нации.

Сред причините за новата вълна е облекчаване на мерките за дистанциране, но и намаляване на имунитета срещу вируса. Вече е известно, че защитата, осигурена от ваксини и предишни инфекции, се губи след няколко месеца.

Дълго време се смяташе, че заразата осигурява защита, поне за определено време. Но със семейството на omicron изглежда, че това не е така, според проучване на British Imperial College, публикувано в средата на този месец.

Испания е изправена пред третото си лято на Covid със здравословна ситуация, подобна на тази при предишни вълни. На седмата вълна, инфекциите продължават да се увеличават и броят на хоспитализираните е подобен на този преди четири месеца.

Здравните власти са регистрирали 68 186 нови случая на COVID-19, от които 33 664 са настъпили при хора над 60 години. Цифра, която нарасна с 10 000 случая за три дни и което води до общия брой на заразените в страната до 12 681 820 от началото на пандемията.

Последният доклад, публикуван от Министерството на здравеопазването, натрупва най-голям брой инфекции за месец юни, който започна с 42 989. Цифрата за миналия петък се е увеличила със 17 951 повече позитиви в сравнение с данните от преди три дни, според El Mundo.

Заболяемостта отново се повиши, отбелязвайки най-високата през този месец, със 755,71 положителни случая на 100 000 жители, след серия на спад, според индикаторите за оценка на риска, установени от Health. Което в превод означава, че Испания е изложена на „среден риск“.

Миналата седмица ръководителят на службата в болница Tenon в Париж, Жил Пиало , каза: „Имаме работа със силно заразни варианти, които са малко подли агенти, които влизат под радара на имунната защита. Това е истинската сложност на омикронната група”.

Тези „много заразни“ варианти се нуждаят от нас, за да повишим нивото на защита на най-крехките, добави Пиало.

Тъй като ваксините все още са ефективни срещу големи форми на заболяването. За повечето европейски страни основен приоритет е възрастните и имунокомпрометираните хора да получат втора бустер доза.

„В момента нивото на имунитет на населението е добро, но не идеално“, подчерта миналата неделя Ален Фишер, президент на френския съвет за насоки за стратегия за ваксиниране. „Ето защо е необходимо да се препоръча бустер на тези над 60 години и на слаби хора, чиято имунна система и памет са по-слаби“, добави той.

Франция регистрира 147 248 случая миналия вторник, 54% повече от преди седмица, и потвърждава тенденцията на нарастване на инфекциите.

По информация на АФП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук