Начало БЪЛГАРИЯ Радев настоява: Петков да свика заседание на кабинета и да вземе решение...

Радев настоява: Петков да свика заседание на кабинета и да вземе решение според законовите процедури

0

„Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури“.

Това написа във Фейсбук президентът Румен Радев.

„Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация.

Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство.

Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях“, добавя президентът.

„Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта“, се казва още в съобщението на президента.

Епицентър. бг припомня, че тази вечер министърът на външните работи Теодора Генчовска обяви, че не е подписала решението за изгонване на 70-те руски дипломати. Тя разкри, че Министерство на външните работи е изпратило още по обяд нотата на Москва до премиера Кирил Петков, с която се обявява, че руското посолство у нас ще бъде затворено, ако до утре до 12 часа  правителството не промени решението си за експулсиране на 70-те руски дипломати. От МВнР са поискали от премиера Петков указания, но все още няма такива.

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати. Това заяви Митрофанова тази вечер в централната емисия на БНТ.

Българското правителство поиска посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Молбата бе отправена от премиера Кирил Петков в негово любезно изявление, разпространено от Министерски съвет,  седем часа след като той е бил уведомен за нотата на посланик Митрофанова. 

Депутатите настояха премиерът да се яви спешно в парламента, за да разясни случая и очакваха в 20.00 часа той да се появи. Петков отказа.

В момента никой в държавата не знае какво да направи.

Предишна статияВладимир Путин потвърждава, че НАТО не се интересува от Украйна, а от нейните „имперски амбиции“
Следваща статияКирил Петков няма да е кандидатът за премиер на ПП

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук