Начало БЪЛГАРИЯ Борисов към Петков: Нито крачка назад с гоненето на дипломатите!

Борисов към Петков: Нито крачка назад с гоненето на дипломатите!

0

ГЕРБ-СДС застава твърдо зад правителството в скандала с Русия, след като премиерът в оставка Кирил Петков съобщи в сряда, че ще бъдат изгонени 70 руски дипломати от България. В четвъртък посланичката Елеонора Митрофанова постави ултиматум с устна нота, да бъде отменено обявяването на служителите на посолството за персона нон грата до 12 ч. днес. Митрофанова заплаши със скъсване на дипломатическите отношения на Москва със София. „Нотата и ултиматумът до 12 ч. днес са обидни за нашето правителство. Те вече са хвърлили ръкавицата и ние трябва да ги подкрепяме“, посочи Борисов.

„Докато не свърши тази война, всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще бъдат подкрепяни“, отсече Борисов на специален брифинг. Той обаче критикува начина, по който е било направено това, като го нарече дилетанщина. „Той с типичната му фукара отиде в парламента да се направи на важен, а после вика – не съм, Генчовска“, каза Борисов по адрес на Петков.

„Действията за оттегляне на дипломатите трябва да бъде продължено. Правителството не трябва да прави и крачка назад. Това би значело капитулация, отказ от суверенитет“, посочи лидерът на ГЕРБ-СДС. „Толкова са им възможностите, но крайната цел ние я подкрепяме“, допълни той.

ЯРОСТ И ОБИДИ

Народното събрание няма правомощия да направи нищо по казуса. Конкретният изход трябва да го намери този, който забърка тази ситуация. Такава позиция изрази от името на ДПС неговият зам.-председател Йордан Цонев. Той имаше предвид Кирил Петков. Цонев яростно отхвърли като „политическа глупост“ твърденията, че в случая политиците се разделят според това кой подкрепя „руските шпиони“ и кой им се противопоставя. „Тук изобщо не става въпрос нито за геополитическа ориентация, нито за спазване на принципи, нито за руски шпиони, а за откровена, нагла злоупотреба с власт от министър-председателя“, отсече зам.-шефът на движението.

Хората на Слави Трифонов също не бяха благосклонни към правителството. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви в парламентарните кулоари, че още осмисля какво е направил премиерът в оставка Кирил Петков. Според него българската икономика е енергийно зависима от Русия. Йорданов нарече действията на премиера в оставка „второто му национално предателство“. По думите на Йорданов Петков „взема емоционални, глупави, самовлюбени решения, които рефлектират върху всички нас“. „Те са самовлюбени сектанти. Това са голяма част от тях“, продължи Йорданов по адрес на ПП.

Същото повтори и от парламентарната трибуна малко по-късно. Само че добави куп обиди към кабинета в оставка, а Кирил Петков обвини, че използва „репресивна сила“, за да се задържи на власт. За тази сутрин беше насрочен блицконтрол с премиера и членовете на правителството, на който се очакваше да се поставят отново въпроси, засягащи дипломатическата криза. Явиха се обаче само министърът на икономиката Корнелия Нинова и на регионалното развитие Гроздан Караджов. Тошко Йорданов обвини Кирил Петков и хората му, че се „крият като жени някъде в мазе“ – сексистка обида, за която минута по-късно трябваше да се извинява. Вместо да смекчи тона обаче, той заяви, че министрите се „крият като страхливи зайци“. Към определението се присъедини и Тома Биков от ГЕРБ-СДС – но с вариацията, че се „крият като мишки“, като към тази категория причисли и президента Румен Радев.

Към тази групичка се прилепиха и проруските националисти от „Възраждане“. Лидерът им Костадин Костадинов обяви, че напълно споделя оценките на Тошко Йорданов за премиера и неговото управление. И се закани, че ще даде Петков на прокуратурата за злоупотреба с власт – същото обвинение, което направи ДПС – заради действията му със служителите на посолството.

РАЗГРАНИЧЕНИЕ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Присъстващата в парламента Корнелия Нинова използва случая, за да се разграничи отново от премиера в оставка. Тя изтъкна, че ситуацията щеше да бъде друга, ако решението беше институционално – например, решение на Министерския съвет. „Няма невинни в тази ситуация. Всички сме виновни. Всеки по някакъв начин е знаел това“, започна тя, на което несъгласната опозиция реагира с недоволни възгласи.

Соцлидерът призова депутатите да се търсят решения на кризата, като предупреди, че нещата ще станат по-лоши, ако Москва спре петролните доставки за страната ни заради изгонените дипломати. И малко по-късно добави с категоричност: „Кирил Петков не може и да си помисля повече да е министър-председател на тази държава.“

Това обаче не умилостиви опозицията. От ДПС в прав текст й казаха, че носи същата отговорност като Кирил Петков, след като е в коалиция с него. Нинова сухо отвърна, че подобни оценки ще ги даде народът на изборите.

АРГУМЕНТИ И ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ

„Изгонването на руските дипломати е логично, когато няма уважение се стига до подобни стъпки“, коментира пред БНТ министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. По думите му трябва да се търсят начини, по които руската държава да продължи да бъде представлявана в България, но така, че да бъдат зачитани достойнството, териториалната цялост и суверенитета на страната ни.

„За да се стигне до толкова крайна мярка, причините са комплексни – предполагам, че ДАНС има достатъчно данни за дейността на тези дипломати или технически служители на територията на България, има открито неуважение към България. Руското ръководство, когато разглежда дали да закрие мисията или не, трябва да вземе решение дали това трябва да бъде ръководителят на руската мисия в България и да изпрати човек, който ще се отнася с уважение към българския народ. Основното решение е в Москва, как да бъде представлявана Русия в България“, допълни Драгомир Заков.

Предишна статияКирил Петков няма да е кандидатът за премиер на ПП
Следваща статияИва Митева: Паниката с руските дипломати е започнала след изтеглянието на министрите на ИТН

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук