Начало БЪЛГАРИЯ Кирил Петков няма да е кандидатът за премиер на ПП

Кирил Петков няма да е кандидатът за премиер на ПП

0

Кирил Петков няма да е кандидатът за министър-председател на „Продължаваме промяната“. Това каза пред bTV съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Той не пожела да отговори кой ще получи днес мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Атанасов не отговори дали ще е депутат или министър от „Продължаваме промяната“ с обяснението, че не е получил информацията по официалните канали. „Важно е, но ще го съобщи мандатоносителят. До часове ще стане ясно“, каза Атанасов. Радев връчва мандата на кандидат-премиера в 17 ч. днес.

Според Атанасов има шансове за съставяне на правителство в рамките на този парламент. „Ако ще се работи сериозно за създаване на нова правителство, но те може да бъде начело с Кирил Петков. Виждам, че от ПП са решили да действат сериозно“, допълни Атанасов

ДБ чака да получи покана за директни преговори за конструкция и състав на правителство, както и БСП да се върнат на масата за преговорите. След изгонването на 70-те дипломати и служители на руското посолство, БСП обяви, че спира преговорите за правителство и че условието им да ги продължат е Кирил Петков да не е кандидатът за министър-председател. Разтурилите коалицията ИТН също обявиха, че не искат Кирил Петков за следващ премиер.

Трябва да бъдат направени усилия за привличане на подкрепата на останалите депутати от ИТН, смята Атанасов. 

От вчера в политическите среди циркулират няколко имена за евентуален кандидат за министър-председател от ПП на мястото на Петков. Сред тях са сваленият председател на парламента Никола Минчев, както и военният министър в оставка Драгомир Заков. Пред БНТ вторият обясни, че с него не е разговаряно за поста премиер.

„На нормално общуване е много готин, но ако е трябвало да взема решения самостоятелни, е звънял да пита Лена Бориславова“, коментира по адрес на Минчев пък зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов. Той не отговори дали партията на Слави Трифонов ще подкрепи следващия кабинет, който ПП ще предложи. „Да видим кого ще предложат, какви хора ще изпратят, ще ни поканят ли изобщо. Трябва да имаме гаранции какво ще прави това правителство“, посочи Йорданов, настоявайки, че ИТН са много предвидими.

Андрей Гюров, който води парламентарната група на ПП, също е сред спряганите имена като възможно предложение за премиер. Засега той нито потвърждава, нито отрича тази възможност. „Направихме съвещание на органите снощи и рано сутринта. Ще има изявление от ПП малко по-късно днес“, каза Гюров на влизане в НС.

Възможност е и досегашният вицепремиер Асен Василев да бъде кандидатът за министър-председател. За такъв вариант се говори още отпреди падането на кабинета „Петков“.

Предишна статияРадев настоява: Петков да свика заседание на кабинета и да вземе решение според законовите процедури
Следваща статияБорисов към Петков: Нито крачка назад с гоненето на дипломатите!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук