Начало НОВИНИ Най-малко 5 загинали и 49 ранени след поредица от силни земетресения в...

Най-малко 5 загинали и 49 ранени след поредица от силни земетресения в Иран

0

Най-малко петима души бяха убити и повече от 80 бяха ранени в събота след поредица от силни земетресения, ударили Южен Иран.

Общо 49 души бяха ранени след три последователни плитки земетресения (между 10 и 16 км дълбочина), които разтърсиха провинция Хормозган (южната част на страната), по-специално село Сайе Кош, коjто беше най-засегнат, подчертава държавата телевизия.

Първото земетресение е станало около 02:00 часа местно време с магнитуд 6 на дълбочина 16 км, според Сеизмологичния институт на САЩ (USGS).

Два часа по-късно са последвали два вторични труса с магнитуд съответно 5,7 и 6 на дълбочина 10 км, според същия източник.

Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер призова местните лидери да „мобилизират всички налични средства в провинцията, за да помогнат на жертвите“, съобщи държавната телевизия.

На телевизионни изображения могат да се видят няколко срутени жилищни сгради в Сайе Кош. Градът потъна в мрак заради прекъсване на тока.

В Бандар Абас, пристанищен град и столица на провинцията, където живеят половин милион жители, хората прекараха нощта на улицата след земетресението и дълги опашки се извиха пред бензиностанциите, съобщи обществената телевизия.

Имаше и прекъсване на тока в близо 30 села в засегнатите райони, добави същият източник.

Линейки и други превозни средства се опитваха да се придвижват по осеяните с отломки пътища, докато шокирани жители излязоха на улицата или се опитаха да извадят вещи от разрушените от земетресението домове.

Операциите по търсене и спасяване на оцелели са почти завършени, съобщи Червеният полумесец на страната, цитиран от местна телевизия.

Министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди посети провинция Хормозган и каза пред държавната телевизия, че възстановяването на водата и електричеството е един от основните приоритети на правителството.

Земетресението е станало на място, разположено на 100 километра югозападно от пристанището Бандар Абас, според Сеизмологичния институт на САЩ (USGS).

Иран се намира в зона с висока сеизмична активност, разположена по протежение на няколко тектонични плочи.

През 2003 г. земетресение с магнитуд 6,6 разруши частично град Бам (югоизточно) и взе най-малко 31 000 живота.

Най-смъртоносното земетресение в Иран беше земетресение с магнитуд 7,4 през 1990 г., което причини 40 000 жертви в северната част на страната.

Арабските съседи на Иран в Персийския залив изразиха загриженост относно надеждността на единственото ядрено съоръжение в страната, което произвежда 1000 мегавата мощност, и риска от изтичане на радиоактивни вещества в случай на голямо земетресение.

Предишна статияПротест пред френското посолство за защита на българския интерес
Следваща статияОчаква се изгонените руски дипломати да напуснат България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук