Начало НОВИНИ ООН призова талибаните да се учат от други мюсюлмански страни за правата...

ООН призова талибаните да се учат от други мюсюлмански страни за правата на жените

0

ООН осъди този петък „системното потисничество“, упражнявано от талибанския режим върху афганистанските жени и момичета, и го призова да бъде вдъхновен от мюсюлманските страни, които насърчават техните права.

„Откакто талибаните дойдоха на власт, жените и момичетата преживяват най-голямият си неуспех в упражняването на правата си от десетилетия“, каза върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет.

Бачелет, която посети Афганистан през март, настоя екстремистката група „да започне диалог с мюсюлмански страни с мнозинство с опит в насърчаването на правата на жените и момичетата“; въпреки че не посочи конкретна държава.

При завръщането си на власт след 20 години партизанска война срещу избраното правителство и чуждестранни войски, режимът обеща да бъде по-гъвкав по отношение на правата на жените, но бързо се отказа от обещанията си. Те попречиха на десетки хиляди момичета да получат достъп до средно образование и на жените да работят в публичната служба.

Жените също не могат да пътуват сами и трябва да се покриват напълно, включително лицата си, когато излизат.

Бачелет призова талибаните да определят дата за повторно отваряне на средните училища и да премахнат ограниченията върху свободата на движение и задължението за покриване на лицето.

Предишна статияТошко Йорданов: Няма да дадем празен чек на ПП, Петков взима самовлюбени решения
Следваща статияТрите ключа към новата стратегия на НАТО за противопоставяне на Русия и Китай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук