Начало НОВИНИ Трите ключа към новата стратегия на НАТО за противопоставяне на Русия и...

Трите ключа към новата стратегия на НАТО за противопоставяне на Русия и Китай

0

Президентът на Съединените щати Джо Байдън затвори участието си в срещата на върха на НАТО, която се проведе между сряда, 29 юни и четвъртък, 30 юни в Мадрид, столицата на Испания, но не преди да предупреди Русия и Китай , че сега алиансът е по-силен и по-единен.

НАТО е отбранителен военен съюз, основан през 1949 г. от 12 държави, включително САЩ, Канада, Франция и Обединеното кралство, които в момента имат 30 държави-членки. Всички членове трябва да се притекат на взаимопомощ в случай на въоръжено нападение срещу някой от тях.

Сред решенията, оставени от неотдавнашната среща на върха, беше обявено увеличаване на военното присъствие на САЩ в Европа, в допълнение към вдигането на турската блокада за присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса.

Но също така НАТО определи Русия като „най-пряката и значителна заплаха за евроатлантическата сигурност, мира и стабилността“. На свой ред той разгледа Китай за първи път като „предизвикателство“ по време на срещата на върха.

Вследствие на това той одобри нова стратегия за следващото десетилетие, наречена Мадридска стратегическа концепция, чиито принципи ще ръководят политиките през този период по отношение на двете споменати страни.

След това представяме три ключа, разработени от BBC и които обясняват какво представлява новата стратегия на най-големия военен съюз в света.

Увеличени разходи и милитаризация
НАТО обяви, че войските, разположени на изток от Алианса, ще бъдат подсилени, така че капацитетът за реагиране ще бъде трансформиран и силите ще бъдат умножени от 40 000 до повече от 300 000 във висока готовност срещу Русия.

„Това е най-големият преглед на нашето колективно възпиране и отбрана след Студената война“, каза Столтенберг. Това образувание планира да разполага с повече оборудване и резерви от военни доставки.

От друга страна, Съединените щати посочиха, че споменатото военно присъствие ще бъде увеличено в шест държави — Полша, Румъния, Испания, Италия, Обединеното кралство и Германия — в допълнение към „балтийския“ регион.

По тази линия Обединеното кралство обеща да увеличи разходите за отбрана до еквивалента на 2,5% от своя БВП до 2030 г. Премиерът Борис Джонсън каза, че ще окаже натиск върху други западни съюзници също да увеличат бюджета си.

От своя страна Германия ще разположи артилерийска бригада за противовъздушна отбрана, батальон за противовъздушна отбрана с малък обсег и инженерна бригада с общо около 625 войници. В Италия ще постави батарея за противовъздушна отбрана с 65 войници.

Джо Байдън повтори ангажимента на алианса да „защитава всеки сантиметър“ от своята територия. „Имаме предвид това, когато казваме, че атака срещу един е атака срещу всички“, добави той.

Столтенберг смята, че тази среща ще бъде „историческа и трансформираща“ за този съюз, роден през 1949 г., който сега е изправен пред руското предизвикателство в Украйна.

Алиансът ще започне най-мащабното преразглеждане на своите способности за отбрана и възпиране от края на Студената война, укрепвайки силите си на източния фланг близо до Русия и значително увеличавайки своите войски с висока степен на готовност.

От своя страна руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви, че с обявяването на Русия за „главна заплаха“ НАТО е избрало конфронтация и сдържане на Москва на всички фронтове.

Присъединяването на Финландия и Швеция ще отбележи една от най-големите промени в европейската сигурност от десетилетия.

Китай, „предизвикателството“
Китай представлява предизвикателство за сигурността и интересите на НАТО със своите „декларирани амбиции и политики на принуда“, заявиха за първи път 30-те съюзници в своята нова стратегическа концепция.

„Декларираните амбиции и принудителни политики на Китайската народна република предизвикват нашите интереси, сигурност и ценности“, се посочва в документа, който трябва да ръководи Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО) през следващите години.

Алиансът също така обвинява Пекин, че работи с Русия за подкопаване на международния ред.

С информация от EFE и AFP

Предишна статияООН призова талибаните да се учат от други мюсюлмански страни за правата на жените
Следваща статияНай-малко 18 убити от ракети, докато Русия обсажда Лисичанск

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук