Начало НОВИНИ Холандия: Централната банка се извинява за ролята си в колониалното робство

Холандия: Централната банка се извинява за ролята си в колониалното робство

0

Холандската централна банка (DNB), която призна през февруари „личната, административна и политическа“ връзка на видни служители с трансатлантическото робство, официално се извини този петък, 1 юли, на потомците на поробени хора. Това се дължи на ролята, която образуванието имаше по време на колониалния етап.

На националния ден за възпоменание на премахването на робството в Амстердам, президентът на DNB Клаас Нот се извини на „всички онези, които са били сведени до цвета на кожата по личен избор“ на холандските предци в Холандия, Суринам, Бонайре, Синт Естатиус, Саба, Аруба, Кюрасао и Синт Мартен.

„През последните няколко месеца чух много лични истории, истории за страдание, но също и за съпротива и борба. Това, което научих, това, което чух, ме нарани“, каза Нот.

Разследване стигна до заключението, че първоначалният капитал на банката идва от компании, пряко участващи в плантациите.

Освен това беше гарантирано, че институцията е тясно свързана с холандското робство от основаването на банката през 1814 до 1863 г.

Като се има предвид това, Нот съжалява, че „част от историята на банката досега е била скрита“, но не беше ясно дали субектът желае да предложи официално извинение, както Банката на Англия вече беше направила, която също пое своята отговорност в робството.

След като пое извиненията, Централната банка също така обяви, че няма да предложи финансова компенсация за претърпените щети, тъй като счита, че този въпрос отговаря на холандското правителство.

Холандия отбелязва този петък KetiKoti (скъсване на веригите), ден за честване на официалното премахване на робството в Суринам и Холандските Антили през 1863 г.

Известно е, че робите са работили в плантациите до 1873 г., годината, в която престават да бъдат законно „под държавен надзор“.

Предишна статияНай-малко 18 убити от ракети, докато Русия обсажда Лисичанск
Следваща статия538 са новите случаи на коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук