Начало НОВИНИ Байдън уверява, че битката за правата на абортите в САЩ „все още...

Байдън уверява, че битката за правата на абортите в САЩ „все още не е приключила“

0

Президентът на Съединените щати Джо Байдън увери група щатски управители от Демократическата партия, че битката за правото на аборт все още не е „приключила“ и че той възнамерява да направи всичко възможно, за да го интегрира в законодателството на страната. В тази насока той спомена, че ще отмени правилото за флибустър, основният инструмент на консервативната републиканска опозиция за анулиране на процеса в Конгреса на САЩ, ако е необходимо.

За да направи това, президентът подчерта важността на законодателните избори през ноември, където демократите ще трябва да имат мнозинство в Камарата на представителите и поне още два гласа (от 48), за да се опитат да премахнат това правило.

Демократите имат 50 места, но техните сенатори от Западна Вирджиния (Джо Манчин) и Аризона (Кирстен Синема) заявиха, че са против тази промяна.

„Или избираме федерални сенатори и представители, които да кодифицират правото на аборт в законодателството, или Републиканците ще се опитат да забранят абортите в цялата страна“, подчерта Байдън.

Президентът на САЩ твърди, че споделя „общественото възмущение“ след решението, прието миналата седмица от Върховния съд за отмяна на решението по делото Роу срещу Уейд – ефективната отмяна на аборта като конституционно право – по заповед на „екстремистки“ съд, който изглежда „склонен да върне Америка назад“.

Като се има предвид тази мярка, Белият дом обяви две незабавни мерки за ограничаване под формата на правни гаранции, така че държавите, които забраняват абортите, да не пречат на жените да пътуват до други места, за да прекъснат доброволно бременността си.

„Има много залог“, добави Байдън по време на разговор, в който обеща на губернаторите от Демократическата партия, че Белият дом ще поддържа връзка с тях, за да планира нови стратегии.

Предишна статияТрагедия в Алпите: лавина остави най-малко 6 убити и 8 ранени
Следваща статия„Виждат ни като роби“: суровата реалност на сервитьорите в най-туристическите градове в Испания

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук