Начало НОВИНИ Трагедия в Алпите: лавина остави най-малко 6 убити и 8 ранени

Трагедия в Алпите: лавина остави най-малко 6 убити и 8 ранени

0

Ледников отряд остави най-малко 8 ранени и 6 убити тази неделя, 3 юли, в Алпите, в италианската област. Националният алпийски и спелеологичен спасителен корпус съобщи, че издирва засегнатите с пет хеликоптера и спасителни кучета.

Трагедията се случи в района на La Marmolada, на около 3300 метра височина, който е най-високият връх в Източните Доломити. Спасителната служба каза в туит, че леденият сегмент се е откъснал близо до Пунта Рока, „по маршрута, който обикновено се използва за достигане до върха“.

„Каменно падане причини отварянето на пукнатина в ледника, което остави около 15 засегнати“, добавиха от спешната служба.

Уолтър Милан, говорител на алпийската спасителна служба, каза пред италианската телевизия, че първоначално не е било ясно какво е причинило леда да се отчупи и да се спусне от склона на върха, въпреки че посочи, че това може да се дължи на интензивната гореща вълна, която обхвана Италия от края на юни.

„Жегата е необичайна. Ясно е, че това е нещо ненормално“, каза Милан. Той добави, че температурите през последните дни на пика са надхвърлили 10 °C.

По тази линия италианското министерство на здравеопазването отново активира „червената тревога“ за горещини в 22 града в страната, които регистрират до 40 градуса през деня.

Ранените са откарани в болници в региона Трентино-Алто Адидже и Венето. Без да дава много подробности, спасителната служба посочи, че един от засегнатите е в критично състояние.

По същия начин президентът на автономната провинция Тренто Маурицио Фугати вече се отправя към Канацеи, където е създаден оперативен център за координиране на работата.

Предишна статияПроф. Кунчев: България навлезе в новата COVID вълна
Следваща статияБайдън уверява, че битката за правата на абортите в САЩ „все още не е приключила“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук