Начало БЪЛГАРИЯ Атанас Атанасов: Плановете на кабинета „Василев” включват вот на доверие след 6...

Атанас Атанасов: Плановете на кабинета „Василев” включват вот на доверие след 6 месеца

0

Твърде вероятно е евентуалното правителство на Асен Василев да поиска вот на доверие, който да се състои 6 месеца след като бъде избрано. Такова мнение се налага сред преговарящите за новия кабинет политици. 6-месечният срок е свързан с изпълнението на управленската и законодателна програма, която трябва да реализира правителството.

Тази сутрин за възможен вот на доверие спомена съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов по Нова ТВ. „Тук се уточнява период от 6 месеца с тези мерки, след което би трябвало да последва нещо, в крайна сметка”, посочи той.

След него в същата посока говори и депутатът от ПП Настимир Ананиев. „Когато си поставяш конкретен срок и имаш програма, трябва да видиш какво си свършил”, изтъкна Ананиев.

И двамата бяха категорични, че няма смисъл от трикове, за да бъде избрано правителство, ако то не разполага след това с парламентарно мнозинство от поне 121 депутати. Ананиев смята, че ако такова не се постигне, тогава ПП трябва да върне мандата. Той отказа да потвърди, че в сряда преговарящите политици ще обявят дали разполагат с търсената подкрепа. „Фокусът в момента ни е единствено законодателната част, около която ще се обединим“, заяви парламентаристът от ПП. 

Атанас Атанасов отрече, че ще се търси подкрепа от ГЕРБ-СДС и ДПС за мнозинство. Но ще продължат разговорите с отделните депутати от ИТН. Според десния политик не може да се говори, че отцепването на парламентаристи от партията им е неморално. „Тези от ИТН, които гласуваха в подкрепа на вота на недоверие, те не измениха ли на вота на своите избиратели“, попита реторично Атанасов. И допълни, че след като ПП не желае да преговаря със Слави Трифонов, тогава ще бъдат търсени онези депутати, които „бяха избрани с лозунга, че искат да влязат в политиката, за да изчегъртат ГЕРБ от властта“.

Атанасов не вижда проблем в продължаването на коалицията с БСП, въпреки че социалистите остро възразиха на изгонването на 70 служители на руското посолство в София. „БСП не пречат на депутинизацията“, заяви десният лидер.

Той настоя, че е изключително важно да бъде сфомирано правителство с първия мандат от най-голямата политическа сила. Но добави, че ако ДБ получи третия мандат, ще направи всичко възможно, за да не се стигне до предсрочни избори. По думите му, десните имат „някакъв план“ при такова развитие. 

Предишна статияАндрей Делчев: Мярката за 25 ст. отстъпка за литър бензин ще важи от събота
Следваща статияФилип Попов: Нов парламент наесен ще е безвъзвратно загубено време за България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук