Начало НОВИНИ СЗО потвърди повече от 5000 случая на маймунска шарка по света

СЗО потвърди повече от 5000 случая на маймунска шарка по света

0

Този вторник, 5 юли, Световната здравна организация докладва за текущото състояние на маймунската шарка в света и съобщи за 5322 лабораторно потвърдени случая, цифра, която представлява увеличение от 50% в сравнение с баланса, представен миналата сряда. Освен това е регистриран един смъртен случай от болестта.

„СЗО продължава да моли страните да обръщат специално внимание на случаите на маймунска шарка, за да се опитат да ограничат заразяването“, каза говорителката на организацията Фадела Чайб на пресконференция в Женева.

Миналата седмица здравната агенция прецени, че настоящата епидемия от инфекцията, макар и много тревожна, не представлява обществена извънредна ситуация от международен характер.

Броят на случаите обаче се е увеличил през последните дни в сравнение с предишния рекорд, който отчете 3413 инфекции. По същия начин Европа продължава да бъде най-засегнатият регион от маймунската шарка, като има 85% от случаите в 53 страни, които са били засегнати от болестта.

Говорителката също така посочи, че въпреки че повечето случаи са докладвани сред мъжете, има и други уязвими групи, които са били компрометирани от инфекцията.

„Има случаи при деца и при хора с нарушена имунна система“, подчерта той.

През май беше регистриран първият случай на маймунска шарка в Обединеното кралство и оттогава процентът на заразата се увеличава в няколко страни в Европа, Америка и Африка.

Предишна статияКоронавирусът се възстановява в Испания: инфекциите и хоспитализациите се увеличават
Следваща статияРусия настоява Израел да прекрати въздушните си удари в Сирия, докато обсадата в Украйна продължава

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук