Начало НОВИНИ Глобална криза: повече от 800 милиона души страдат от глад в света...

Глобална криза: повече от 800 милиона души страдат от глад в света поради пандемията

0

Близо 828 милиона души са страдали от глад в света поради последиците от пандемията и климатичната криза в края на 2021 г., според оценки на пет агенции на ООН.

Годишният доклад за състоянието на продоволствената сигурност и изхранването в света, в който все още не са отразени вредните последици от войната в Украйна, подчертава, че пандемията по-специално е показала „крехкостта на системите за хранене и неравенствата“. 

От началото на здравната криза, в края на 2019 г., броят на хората без достъп до храна се е увеличил със 150 милиона, докато увеличението е 46 милиона през последната година.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO), Световната продоволствена програма (WFP), Фондът за развитие на селското стопанство (IFAD), Световната здравна организация (СЗО) и Детският фонд (Unicef) предлагат предстоящ преглед на текущата помощ за справяне с тази „катастрофална ситуация“.

Целта за нулев глад, все по-далеч

Броят на хората, страдащи от тежка продоволствена несигурност, нараства и достигна 2,3 милиарда души през 2021 г., почти 30% от световното население, което разкрива голямо „застой в усилията за премахване на глада и недохранването“.

Агенциите прогнозират, че ако настоящата ситуация се запази, целта на ООН за нулев глад до 2030 г. няма да бъде постигната, тъй като 670 милиона души или 8% от световното население ще продължат да страдат от него, същият брой на тези, които са живели в глад през 2015 г., когато стартира Дневният ред на ООН, така че усилията, положени оттогава, изглежда са били недостатъчни.

А бъдещето е още по-тревожно след избухването на войната в Украйна, което причини сериозни смущения в световните вериги на доставки и покачване на цените на храните, енергията и торовете.

Най-засегнатите региони са Азия, Африка, Латинска Америка и Карибите.

Друг тревожен факт е „катастрофалното“ увеличение на хората, които не могат да си позволят здравословна диета, 3,1 милиарда по света през 2020 г., цифра, която се очаква да се увеличи поради покачването на цените, причинено от войната в Украйна.

Предишна статияОбединеното кралство: Борис Джонсън се съгласява да подаде оставка като министър-председател
Следваща статияЗапочва мащабна национална акция срещу шофиране под въздействието на наркотици

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук