Начало НОВИНИ Обединеното кралство: Борис Джонсън се съгласява да подаде оставка като министър-председател

Обединеното кралство: Борис Джонсън се съгласява да подаде оставка като министър-председател

0

След почти две години начело на британското правителство Борис Джонсън обяви напускането си от поста министър-председател, след като се сблъска с криза на доверието, която повлече правителството му през последната година в разгара на остра политическа криза.

Това обаче посочи, че ще остане начело на британската изпълнителна власт, докато не бъде намерен подходящ заместител за позицията, според изявлението, което той даде тази сутрин пред Даунинг стрийт номер 10.

Джонсън каза пред медиите в Обединеното кралство, че ще напусне ръководството на Консервативната партия, с която имаше силни спорове през последните седмици заради нестабилната ситуация в неговата администрация.

По този начин в последно време лидерът на торите трябваше да се сблъска с опозицията на собствената си група, която искаше оттеглянето му от поста, искане, което раздели министрите от кабинета на Джонсън, като се има предвид, че някои подкрепиха неговото напускане, докато други направиха противоположното.

„Борис Джонсън вярва, че има достатъчно хора около себе си, за да продължи,“ каза министър Надин Дорис, един от последните хора, останали в полза на премиера в оставка.

Ситуацията обаче стана несъстоятелна, след като двама от най-важните членове на британската изпълнителна власт, Риши Сунак и Саджид Джавид, съответно министри на финансите и здравеопазването, подадоха оставки миналия вторник в знак на протест срещу решението на Джонсън да остане на поста.
Доверието на Джонсън и постоянството му на поста вече бяха поставени под въпрос поради скандала Partygate, в който лидерът на „торите“ беше обвинен в участие в разкошни партита, докато голяма част от населението беше затворено поради пандемията от COVID-19.

Въпреки това, неговият хладък отговор на сексуалния скандал на консервативния депутат Кристофър Пинчър, разпространен от вестник The Sun, в крайна сметка предизвика възмущението на няколко политици, които, предвид представената панорама, поискаха Джонсън да напусне.

Предишна статияГуцанов, БСП: „ПП“ прие да се опитаме да нормализираме отношенията с Русия
Следваща статияГлобална криза: повече от 800 милиона души страдат от глад в света поради пандемията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук