Начало НОВИНИ Защо Борис Джонсън подаде оставка?

Защо Борис Джонсън подаде оставка?

0

Британската преса разкри на 29 юни, че ръководителят на дисциплината на парламентарната група на консерваторите Крис Пинчър е „опипвал“ двама колеги в частен клуб, случай, който доведе до оставката му.

В рамките на няколко дни срещу Пинчър се появиха нови обвинения в сексуално престъпление – някои датиращи от преди десетилетие, разкривайки, че Джонсън е знаел за поведението му, когато го е назначил,миналия февруари.

Неговите лъжи и справянето със скандала му костват доверието на Риши Сунак и Саджид Джавид, вече бивши министри на икономиката и здравеопазването, съответно, които подадоха оставки във вторник и предизвикаха вълна от оставки.

Многобройните партита и социални събирания, които членовете на правителството, включително самият Джонсън, организираха на Даунинг стрийт – централата на изпълнителната власт – през месеците на затвор в пандемията възмутиха гражданите, които след това се съобразиха с много сурови антиковид социални ограничения.

Този скандал, най-известният от мандата му, подкопа доверието в него и го постави в полезрението на полицейско разследване на Скотланд Ярд, което го глоби заедно със съпругата му Кари.

Също така беше обект на разследване от страна на висш служител Сю Грей, която публикува суров доклад, в който документира случаи на „етични ексцесии, презрение към подчинените и презрение към правилата“ от близкото обкръжение на Джонсън, в най-тежките моменти на извънредната здравна ситуация.

Освен това предстои парламентарна комисия да разследва дали Джонсън умишлено е излъгал парламента, когато е трябвало да се яви многократно и отрича да е знаел за много от тези социални събирания по време на пандемията.

Неуспешен опит за промяна на правилата

През октомври 2021 г. Комисията по парламентарните стандарти призна депутата консерватор Оуен Патерсън за виновен в нарушаване на кодекса за поведение и препоръча отстраняването му, тъй като е използвал позицията си, за да облагодетелства две компании, за които е работил като консултант.

Изпълнителната власт се опита да реформира настоящата регулаторна система, за да блокира това спиране, въпреки че накрая трябваше да отстъпи пред лицето на отхвърлянето в собствените си редици и от опозиционните партии.

На 4 ноември 2021 г. консерваторът Оуен Патерсън обяви оставката си като заместник, но съмненията относно почтеността на изпълнителната власт вече бяха посяти.

Сянката на супер съветника

Противоречивият бивш съветник на Джонсън, Доминик Къмингс, мозъкът в сянка на кампанията за Брекзит и дясната ръка на британския премиер в началото на мандата му, също беше неговият кошмар.

Пред две парламентарни комисии той атакува управлението на лидера на торите в справянето му с пандемията, упреквайки неговите „лоши решения“, които според него струват „ненужната“ смърт на много граждани. Сред критиките си той увери, че Джонсън предпочита „да остави труповете да се трупат“.

Скъп ремонт

Избирателната комисия на Обединеното кралство, независим орган, отговарящ за надзора на финансирането на партиите, започна разследване през април 2021 г., за да изясни откъде идват средствата, използвани от Джонсън и съпругата му за ремонт на резиденцията им на Даунинг стрийт.

Повече от 65 000 евро, канализирани през Консервативната партия, бяха използвани за финансиране на пищната реформа, извършена от декоратора Лулу Литъл, в друг сенчест скандал, наречен Wallpapergate, по отношение на тапетите по стените.

Предишна статияРадев приема Василев на „Дондуков“ 2
Следваща статияПутин предупреждава, че руската офанзива в Украйна все още не е започнала „сериозно“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук