Начало БЪЛГАРИЯ Радев приема Василев на „Дондуков“ 2

Радев приема Василев на „Дондуков“ 2

0

В 17 часа днес президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Асен Василев, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание -„Продължаваме промяната“.

Държавният глава връчи преди 7 дни на Василев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.  

Все още няма потвърждение дали „Продължаваме промяната“ ще предложи структура и състав на правителство или мандатът ще бъде върнат.

Ако това се случи, процедурата по конституция продължава с връчване на втори проучвателен мандат на втората по големина парламентарна формация тази на ГЕРБ-СДС

И днес до последно от „Продължаваме промяната“ ще търсят подкрепа от поне 121 депутати, които да гласуват за ново правителство с програма за управление с хоризонт от 6 месеца.

Тези от БСП и ДБ не стигат за мнозинство. Затова мандатоносителите разговарят с народни представители от „Има такъв народ“ и партия „Възраждане“. В края на вчерашния ден номинираният за премиер Асен Василев каза:

„Нямаме някакъв съществен напредък“.

И по-рано през седмицата Василев отхвърли вариант за правителство на малцинството:

„Още при приемането на мандата заявих, че ако нямаме 121 депутата, няма смисъл да се представя състав на кабинета и да се гласува в НС. Правителство на малцинството в такъв парламент няма как да бъде устойчиво и отговорно управление на страната“.

След снощния пленум на социалистите и Корнелия Нинова потвърди – ако не се намери подкрепа, мандатът ще бъде върнат неизпълнен:

„Знам, че и в момента продължават преговори. Това зависи от разговорите, които в момента водят ПП“.

В хипотезата, че до 17 ч. днес се намерят липсващите гласове за подкрепа и на президента се върне папка със структура и състав на правителство е ясно – Бойко Рашков няма да е МВР министър. За него е отредено място на председател на антикорупционната комисия. Но досегашният премиер Кирил Петков ще има място в това правителство. БСП ще запази, вероятно, сегашните си ресори, а как биха се разпределили четирите министерски кресла, заемани от „Има такъв народ“ досега, все още няма яснота.

Всички в коалицията отричат към този момент да е обсъждан персонален състав. 

Що се отнася до президента Румен Радев:

„Много е важно тези, които формират в момента парламентарно управленско мнозинство, да го правят по такъв начин, че то да бъде устойчиво в бъдеще, иначе ни чака наистина цикъл от следващи избори“, коментира държавният глава.

Предишна статияПетър Витанов: Няма да има кабинет „Василев“ и по-добре да не се съставя
Следваща статияЗащо Борис Джонсън подаде оставка?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук