Начало НОВИНИ Байдън подписва заповед за противодействие на отмяната на правото за прекъсване на...

Байдън подписва заповед за противодействие на отмяната на правото за прекъсване на бременност

0

Според изявление на Белия дом указът, който Джо Байдън, президентът на Съединените американски щати, подписва цели „защита на достъпа до услуги за репродуктивно здраве, включително аборт и контрацепция, и защита на поверителността и сигурността на пациентите и клиниките“.

„Не може да се позволи на един извънконтролен Върховен съд да ограничава свободите“, каза президентът по време на изява на живо от Белия дом. Освен това той насърчи жените да гласуват на междинните избори през ноември, за да спрат консервативното отклонение. „Това е възможно най-бързият начин“, каза той.

„Надявам се и твърдо вярвам, че жените ще участват в изборите в рекорден брой, за да поискат правата, които съдът им е отнел“, каза той. Той припомни, че ако републиканците поемат контрола над Камарата на представителите, те могат да прокарат национална забрана на абортите.

Хомосексуалните бракове, достъпът до контрацепция и други права са застрашени поради решението на Върховния съд, подчерта той.

Тази мярка на Байдън идва само две седмици, след като по делото Добс срещу Джаксън Женската здравна организация Върховният съд постанови в полза на отмяната на половинвековен прецедент, установен с друго решение, Роу срещу Уейд, което даде конституционен статут през 1973 г. за защита на абортите.

Решението връща на Щатите правомощията да законодателстват относно свободата на жените да прекъсват бременността, която досега беше федерално гарантирана. Последствието е, че 26 от 50-те държави планират сериозно да ограничат или забранят достъпа до аборт.

Според документа, публикуван рано този петък, от Белия дом, президентът е наредил на министъра на здравеопазването и човешките услуги Ксавие Бесера да защити достъпа до хапчета за аборт, път, който групите против абортите поставят като следваща цел в тяхната война: те възнамеряват да преследват разпространението му.

„Основните права – на личен живот, автономия, свобода и равенство – са били отказани на милиони жени в цялата страна“, се казва в изявлението. „Това има сериозни последици за здравето, живота и благосъстоянието ви. Това решение ще засегне непропорционално цветнокожите жени с ниски доходи и живеещите в селските райони.

По същия начин заповедта, която Байдън сега подписва, също следи поверителността на пациентите, както и техния достъп до точна информация и поверителността на техните данни. Така ще бъде публикувано ръководство, което уверява лекарите, че,„с ограничени изключения, те не са задължени и в много случаи не са упълномощени да предоставят лична информация за пациенти, включително на правоприлагащите органи,“ описва подробно текста на Белия дом.

Предишна статияСачева: Бюджетът беше повече бюджет на опозицията, отколкото на правителство
Следваща статияИзтекоха сметката на Борис Джонсън с непосилна цифра: той е използвал пари за ремонт на апартамента си

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук