Начало НОВИНИ Причината, поради която Путин би спечелил икономическата война срещу Украйна и съюзническите...

Причината, поради която Путин би спечелил икономическата война срещу Украйна и съюзническите страни

0

Когато избухна войната в Украйна, страните, съюзници на президента Володимир Зеленски, започнаха икономическа блокада срещу Русия. Очакваше се нацията на Владимир Путин да се откаже от въоръжения конфликт; руският президент обаче вече взе една пета от Украйна и продължава да напредва.

Последиците от този напредък са не само териториални, но и икономически. Тази война засегна Западна Европа чрез верига от събития: повишаване на цената на горивото, транспорта и пазарската кошница; и следователно оказа въздействие върху инфлацията и икономическата дестабилизация.

Този петък, 8 юли, в телевизионна реч руският президент предупреди, че „допълнителното използване на икономически санкции може да има още по-сериозни последици, дори, без преувеличение, катастрофални последици на световния енергиен пазар“. Споменатото от Путин не е много неразумно, вече се вижда как стойността на еврото не само е отслабнала спрямо рублата, но и е паднала почти до същата цена като долара, което означава, че страните от еврозоната плащат повече за всеки барел петрол, суровина, която се купува в долари.

Поскъпването на горивата на Стария континент предизвиква сериозни протестни движения в части от Европа: в Холандия фермери и рибари блокираха няколко щанда в знак на протест срещу високите цени на горивата.

Във Великобритания годишната инфлация се е повишила до 9,1% и държавните служители искат по-високи заплати от юни насам. В Норвегия се случва нещо подобно, служителите в петролната индустрия са поискали да се увеличат над 4,5% от заплатите им, тъй като годишната инфлация също се е повишила до 5,7%.

По същия начин в Испания между януари и март е имало 179 стачки. Въпреки че разходите за гориво се покачват от 2021 г. насам, нахлуването в Украйна увеличи този лош сценарий, за който испанският фондов пазар загуби подкрепата от 8000 пункта през първата седмица на юли и остави всичко спечелено тази година през 2021 г.

Въпреки че се смята, че това събитие е обединило много повече Европейския съюз и е добавило съюзници в НАТО като Финландия и Швеция, истината е, че някои европейски политически партии, които симпатизират на Путин, имат по-голямо политическо влияние.

В Испания Vox запазва намерението си да гласува според анкетите. Във Франция ултранационалистката Марин льо Пен получи повече от 40% от гласовете на президентските избори през април. Виктор Орбан беше преизбран за президент на Унгария тази година с абсолютно мнозинство. Дори Джорджия Мелони, лидер на ултраконсервативната партия Италиански братя на Италия, се очертава като един от победителите на изборите през 2023 г.

По този начин Путин успя да попречи на крайно левите и крайно десните партии в Европа да го критикуват или индиректно подкрепят.

Хорхе Дескалар, бивш директор на Националния разузнавателен център на Испания и бивш шпионин на КГБ, каза, че от санкциите до съживяването на НАТО те вече са били предвидени от Путин, в статия, възпроизведена от мароканската медия Atalayar.

„Той преживя падането на Стената и последвалото изчезване на Съветския съюз в Берлин като агент на КГБ, което го травмира, и той е решен да възвърне на Русия глобалното влияние, което някога имаше СССР. Като добър националист, първото нещо, от което се нуждаете, е повече територия, която ще ви даде стратегическа дълбочина и сигурност, точно това, което Украйна ви предлага“, каза той.

„Путин изчислява, че неговата изолация ще има срок на годност и той ще се ограничи до стискане на зъби, затягане на колана и чакане прахта да улегне, както се случи след нахлуването в Крим“, заключава Дескалар.

Предишна статияВасил Начев: В България не влиза руски газ, има два заявени танкера за август и септември
Следваща статияФаворитите за заместник на Борис Джонсън като министър-председател

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук