Начало НОВИНИ Фаворитите за заместник на Борис Джонсън като министър-председател

Фаворитите за заместник на Борис Джонсън като министър-председател

0

Кампанията за наследяване на бившия британски премиер Борис Джонсън вече е в ход, след като той трябваше да подаде оставка поради натиск от страна на Консервативната партия, поради оставката на министри, защото премиерът се отнасяше по лош начин към оплакванията за сексуален тормоз от страна на изпълнителната власт. По тази линия това са основните фаворити в надпреварата за Даунинг стрийт.

Риши Сунак
Бившият министър на финансите Риши Сунак, първият индус на поста, беше първият в тежка категория, който влезе в битката.

Той е сред фаворитите за наследник на Джонсън. По-рано той загуби позиции в поредица от скандали около изгодния данъчен статут на съпругата му индийска милиардерка.

Бивш банков анализатор на Goldman Sachs и служител на хедж фонд, женен за дъщерята на индийски магнат Сунак, чиито баба и дядо емигрираха от Северна Индия в Обединеното кралство през 60-те години на миналия век, натрупа значително лично състояние, преди да стане депутат през 2015 г.

42-годишният борец за Брекзит беше назначен за министър на финансите през 2020 г., но беше критикуван, че прави твърде малко, за да спре нарастващите разходи за живот.

Лиз Тръс
Без дребни думи и много критично към протестните движения, наричани „събудени“, министърът на външните работи Лиз Тръс стана много популярна в базите на Консервативната партия.

46-годишната Тръс беше назначена за главен дипломат като награда за работата й като министър на международната търговия по време на напускането на Великобритания на Европейския съюз.

На тази позиция този велик защитник на свободната търговия успя да затвори поредица от важни търговски споразумения след Брекзит.

Твърдата позиция относно нахлуването в Украйна или заплахите да бъде развалено споразумението с ЕС за Северна Ирландия се харесват на някои консерватори. Тръс обяви кандидатурата си в неделя вечерта и вече има публичната подкрепа на няколко депутати.

Пени Мордаунт
Бившият министър на отбраната и понастоящем държавен секретар по външната търговия, 49-годишната Пени Мордаунт, беше една от фигурите в кампанията за Брекзит през 2016 г. и оттогава работи за договаряне на търговски сделки за Обединеното кралство.

Кандидатурата й беше обявена в неделя. Смятана за добър оратор, се смята, че тя може да бъде кандидат за единство. Тя има шансовете да получи подкрепа от различни крила на Консервативната партия.

Саджид Джавид
Сега бившият министър на здравеопазването Саджид Джавид, който обяви кандидатурата си в събота, беше един от тежките в правителството и Консервативната партия, които подадоха оставка във вторник в знак на протест срещу премиера.

Син на пакистански имигрантски шофьор на автобус, той беше известен банкер, преди да стане министър на финансите на Джонсън. Той подаде оставка през 2020 г. и се върна в правителството преди година.

52-годишният Джавид гласува през 2016 г. да остане в ЕС заради икономическите ползи, които донесе, но по-късно се присъедини към каузата за Брекзит.

Надхим Захави
Новоназначеният финансов министър е уважаван сред британците след успеха на кампанията за ваксиниране срещу ковид, която той ръководи.

Роден в Багдад и син на родители кюрди през юни 1967 г., той емигрира в Обединеното кралство на 9-годишна възраст. Той основава компанията за пазарни проучвания YouGov през 2000 г., подава оставка 10 години по-късно, за да влезе в политиката и е избран в парламента.

Той беше назначен през септември 2021 г. за министър на образованието. Кандидатурата му беше обявена в събота.

Джереми Хънт
Бившият министър на външните работи и здравеопазването Джереми Хънт, загуби от Джонсън по време на изборите за партийно ръководство през 2019 г.

Съученик на Джонсън и Дейвид Камерън в Оксфордския университет, Хънт, който преподава английски в Япония, беше една от малкото фигури, които открито предизвикаха премиера при вот на недоверие миналия месец.

Предишна статияПричината, поради която Путин би спечелил икономическата война срещу Украйна и съюзническите страни
Следваща статияЕкстремната гореща вълна в Испания надвишава 44 градуса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук