Начало БЪЛГАРИЯ Експерти: Цената на бензина и дизела трябва да падне под 3 лева

Експерти: Цената на бензина и дизела трябва да падне под 3 лева

0

Отстъпката от 25 ст. за горивата се е обезсмислила. Причината е, че бензинът и дизелът са поскъпнали поне с 30 ст., откакто мярката беше обявена. Такова мнение изрази в студиото на „Здравей, България” по „Нова телевизия“ старши икономистът в „Отворено общество” Георги Ангелов.

„Трябва да гоним намаление на цената, не само тази отстъпка. Самата цена да бъде намалена под 3 лв. Ние все пак получихме изключение от ембаргото на руския петрол и той е много евтин в момента. Себестойността е много под 3 лв. Трябва да работим да свалим тази надценка”, обясни още той. По думите на Ангелов реалната цена на горивата е под 2,70 – 2,80 лв.

Икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова подчерта, че цената не се формира само от разходите за добиване на ресурса, а и от очакванията на търговеца за бъдещите цени и доставки. „Когато ЕС налага санкции, това поражда у търговците несигурност дали в следващия момент ще купят и на каква цена. Поради което те изпреварващо увеличават цените”, обясни тя и подчерта, че има надценка.

Тя смята, че трябва да се наложи таван на цената. „У нас влиза и петрол от Румъния, но по бензиностанциите особена разлика няма. Това е стандартно поведение на търговеца – той се възползва от ситуацията. Ако няма регулации, няма как да се надяваме на по-ниски цени”, е нейното мнение.

Предишна статияНинова готова на всичко за редовно правителство, но не иска служебен кабинет
Следваща статияСоциологът проф. Иво Христов: БСП трайно премина във втора лига и упорито се движи към трета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук