Начало НОВИНИ Нов премиер на Обединеното кралство: кога ще бъде известен наследникът на Борис...

Нов премиер на Обединеното кралство: кога ще бъде известен наследникът на Борис Джонсън?

0

Новият британски премиер, след оставката на Борис Джонсън в четвъртък заради поредица от скандали, ще бъде обявен на 5 септември. Облекчението ще дойде от кандидатите, които се явят във вторник да оглавят Консервативната партия, съобщиха от формацията в понеделник.

Новият лидер на консерваторите автоматично ще бъде назначен за министър-председател, тъй като партията има мнозинство в Камарата на общините.

Периодът за представяне на кандидати за лидер на партията ще започне и приключи във вторник, каза Греъм Брейди, председател на парламентарната комисия, отговорна за организирането на вота в Консервативната партия.

Премиерът в оставка заяви, че няма да подкрепи нито един от 11-те кандидати, които се стремят да го заменят, в надпревара, която ще се върти около фискален натиск.

Джонсън, който ще остане начело на правителството, докато не бъде избран негов наследник, не иска да „нарани шансовете на никого“, като ги „подкрепи“, каза той в първата си публична изява, след като подаде оставка в четвъртък.

След уикенд в Чекърс, селската резиденция на министър-председателите, Джонсън увери, че следващият правителствен ръководител ще има „много добра програма за изпълнение“.

В неделя вечерта външният министър Лиз Тръс, 46, се присъедини към списъка с кандидати, който включва бившия министър на финансите Риши Сунак и бившия здравен министър Саджид Джавид.

Във вторник и двамата обявиха почти едновременно, че се оттеглят от постовете си, което предизвика вълна от оставки и нанесе фаталния удар на Джонсън.

Сред кандидатите за наследник на сегашния премиер са още държавният секретар по външната търговия Пени Мордаунт и новият министър на финансите Надхим Захауи.

Захауи вече претърпя първия неуспех от кандидатурата си заради разкритието в пресата, че срещу него има данъчно разследване. Министърът заяви, че това е кампания за „омърсяването му“ и обеща всяка година да публикува данъчната си декларация, ако бъде избран за премиер.

Данъци
В страна, страдаща от 9,1% инфлация, повечето кандидати побързаха да поставят редица данъчни облекчения в центъра на своите кампании, без да обясняват как ще ги финансират.

Тръс обеща да се заеме с работата „от първия ден“. 

Основната опозиционна формация, Лейбъристката партия, изчисли, че общите обяви на кандидатите възлизат на около 200 000 милиона паунда (236 000 милиона евро).

Сунак е единственият кандидат с такава подкрепа, сочат данни на политическата медия. Той е един от фаворитите, заедно с Пени Мордаунт и Лиз Тръс, според ранните залози.

Гласуването с нокаут ще се проведе в сряда и четвъртък, оставяйки само двама финалисти, когато парламентарната ваканция започне на 22 юли.

Телевизионната мрежа Sky News обяви дебат между кандидатите на 18 юли и след това финалистите ще имат няколко седмици за кампания.

Миналата седмица Джонсън даде да се разбере, че неговото правителство, набързо възстановено след десетки оставки за 48 часа, няма да се опита да приложи нови политики или да направи големи промени. Основните бюджетни решения ще бъдат оставени на следващия министър-председател

Предишна статияПроф. Радостина Александрова: България най-вероятно навлиза в нова Ковид вълна, зад която стоят новите подварианти на Омикрон – BA.4 и BA.5
Следваща статияСветовното население ще достигне 8 милиарда през 2022 г., според прогнозите на ООН

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук