Начало НОВИНИ САЩ и техните съюзници са на ръба на военен конфликт с Русия,...

САЩ и техните съюзници са на ръба на военен конфликт с Русия, предупреждава Москва

0

Съединените щати и техните съюзници са на ръба на открита военна конфронтация с Русия, което би било „директен въоръжен конфликт между ядрени сили“, предупреди говорителката на руския дипломат Мария Заярова на 12 юли.

„Провокирайки задълбочаването на украинската криза и отприщвайки ожесточена хибридна конфронтация с Русия, Вашингтон и неговите съюзници се люлеят опасно на ръба на открит военен сблъсък с нашата страна, тоест на пряк въоръжен конфликт между ядрени сили“, потвърди Заярова.

В коментар, публикуван на сайта на руското външно министерство, говорителката посочи, че „очевидно подобен конфликт крие риск от ядрена ескалация“.

„Японската управляваща партия обаче предпочита да не забелязва такава дестабилизираща политика на своя американски суверен“, добави Заярова, чийто текст е отговор на изявленията на японския премиер Фумио Кишида за реалната опасност Русия да използва ядрени оръжия в Украйна.

По същия начин той определи като „абсолютно неприемливи опитите да се изопачи за пропагандни цели логиката на сдържане на руски официални коментари по ядрени въпроси“ и да се представи Русия „като страна, която заплашва с ядрено оръжие“.

Това, добави Заярова, предизвиква особено отхвърляне с оглед на факта, че „в момента основните ядрени рискове се генерират именно от шефа на Япония, САЩ, под чийто „ядрен чадър“ представителите на Токио правят своите провокативни коментари“.

Предишна статияСветовното население ще достигне 8 милиарда през 2022 г., според прогнозите на ООН
Следваща статияЛидерът на групировката „Ислямска държава“ в Сирия е убит при удар на американски дрон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук