Начало НОВИНИ Световното население ще достигне 8 милиарда през 2022 г., според прогнозите на...

Световното население ще достигне 8 милиарда през 2022 г., според прогнозите на ООН

0

Световното население ще достигне 8 000 милиона жители през ноември, според оценки и прогнози на ООН. По-конкретно, 8-милиардният жител се очаква да се роди на 15 ноември, според последния доклад на World Population Prospects.

Организацията също така очаква Индия да изпревари Китай до 2023 г. като най-населената страна на планетата.

Крайъгълният камък в човешката история ще дойде във време, когато световното население расте с най-бавния темп от 1950 г. насам и когато растежът на населението е концентриран до голяма степен в шепа държави.

Според Организацията на обединените нации повече от половината от увеличението на световното население, очаквано между тази година и 2050 г., ще се случи само в Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

При сегашния темп на растеж, ООН изчислява, че светът ще има 8,5 милиарда жители до 2030 г. и около 9,7 милиарда до 2050 г. Организацията също така очаква световното население да достигне около 10,4 милиарда души през 80-те години и да остане на това ниво поне до 2100 година.

Коефициентът на раждаемост е намалял значително през последните десетилетия в голям брой страни и днес две трети от световното население живее в райони, където средната стойност е под 2,1 раждания на жена. Всъщност се очаква между 2022 г. и 2050 г. населението на 61 държави или области да бъде намалено поне с 1% поради ниската раждаемост в някои случаи висока емиграция.

Предишна статияНов премиер на Обединеното кралство: кога ще бъде известен наследникът на Борис Джонсън?
Следваща статияСАЩ и техните съюзници са на ръба на военен конфликт с Русия, предупреждава Москва

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук