Начало БЪЛГАРИЯ Депутатите изслушват МВР за катастрофата и връзките на Георги Семерджиев

Депутатите изслушват МВР за катастрофата и връзките на Георги Семерджиев

0

Депутатите от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслушат представители на Министерство на вътрешните работи за причините и условията, довели до тежкото пътнотранспортно произшествие с две жертви на 5 юли 2022 г. в гр. София.

В събота Софийският градски съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Георги Семерджиев, причинил катастрофата.

Семерджиев е обвинен за тежката катастрофа на бул. „Черни връх“, станала на 5 юли вечерта и при която загинаха две невинни млади жена. Обвиняемият е привлечен като такъв по общо три престъпления.

В съдебна зала Семерджиев заяви, че не знае защо е в ареста, че бил отвлечен и че колата му била открадната, и настояваше да отиде в болница. Преди заседанието на съда, мъжът беше доведен в зала под засилена охрана.

Семерджиев е с общо три повдигнати обвинения: причиняване на ПТП, което е особено тежък случай, тъй като е довело до смъртта на две млади жени и множество нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), за което се предвижда лишаване от свобода от 5 до 20 години; управление на МПС на 10.06.2022 г. след употреба на наркотични вещества- амфетамин и метаамфетамин, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години и за използване на неистински официален документ на 10.06.2022 г. – свидетелство за управление на моторно превозно средство, на което е придадено вид, че е издадено от компетентните власти на Конфедерация Швейцария, за което се предвиждат до 8 години лишаване от свобода.

Съдът изцяло сподели доводите на прокуратурата и прие, че са събрани и представени достатъчно убедителни доказателства, които обосновават предположението Георги Семерджиев да е извършил трите престъпления, за които е привлечен като обвиняем.

Съдът прие, че е налице реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, като обсъди липсата на собствени задръжки у обвиняемия при извършване на престъпления и закононарушения. Аргументира изключително високата степен на обществена опасност на деянието и дееца. Така мотивиран, съдът прецени, че единствено мярка „задържане под стража“ може да неутрализира констатираните при обвиняемия опасности и с определение взе спрямо него най-тежката мярка за неотклонение.

Все още не са известни резултатите от кръвната проба на шофьорът, взета след инцидента на 5 юли.

Междувременно стана ясно, че Симона Радева, полицай от I РПУ в столицата, е била в автомобила на Семерджиев по време на катастрофата, и му е помогнала да избяга след удара. Тя го е снабдила със синя полицейска лампа, палка и радиостанция, в замяна на което е получавала месечна сума в размер на 2000 лв., твърди МВР. Служителката е отстранена от длъжност, срещу нея тече разследване. По-късно МВР оповести, че и други служители – на 4 РПУ, са разпъвали полицейски чадър над Семерджиев.

В понеделник МВР съобщи, че след спешна справка с Интерпол в Берн е установено, че Швейцария не е издавала шофьорска книжка на Семерджиев.

Предишна статияУкраински удар в Херсонска област, Русия твърди, че е бил срещу цивилна инфраструктура
Следваща статияДжо Байдън в Близкия изток: Президентът обещава да „укрепи“ американско-израелските връзки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук