Начало НОВИНИ СЗО поддържа глобална извънредна ситуация заради COVID-19

СЗО поддържа глобална извънредна ситуация заради COVID-19

0

Световната здравна организация (СЗО) обяви на 12 юли, че поддържа международната извънредна ситуация поради пандемията от COVID-19, в сила от януари 2020 г., въпреки продължаващия спад на смъртните случаи от това заболяване.

Извънредният комитет за пандемията, който заседава на всеки три месеца, заключи, че здравната криза „продължава да представлява извънредно събитие, което все още оказва неблагоприятно въздействие върху глобалното здраве“.

Комитетът предупреди, че спадът в тестовете в много страни, дължащ се на разпространението на леки случаи, засяга способността на експертите да анализират еволюцията на коронавируса. Това въпреки факта, че „появата и разпространението на нови варианти може да има още по-сериозни въздействия върху здравето на хората“.

Пандемията от коронавирус „далеч не е приключила“. Това потвърди директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус във вторник.

„Новите вълни на вируса показват още веднъж, че COVID-19 далеч не е приключил“, каза Тедрос на пресконференция в Женева.

„Тъй като хоспитализациите и предаването на вируси се увеличават, правителствата трябва да прилагат мерки като използването на маски, подобрена вентилация и протоколи за скрининг и лечение“, добави той.

Агенцията на ООН обяви поддържането на пандемията в обхвата на „извънредна ситуация за общественото здраве с международен обхват“, най-високото ниво на тревога на организацията с единодушно решение на комисията.

Освен това беше посочено, че има намаляване на тестовете за откриване и геномното секвениране, което прави „все по-трудно“ да се оцени въздействието на вирусните варианти. В този смисъл се подчертава „неадекватността на сегашното наблюдение“ на пандемията.

Междувременно комисията отбелязва неотдавнашното увеличение на броя на случаите на коронавирус в различни региони на света, както и липсата на мерки за обществено здраве.

Предишна статияЛидерът на групировката „Ислямска държава“ в Сирия е убит при удар на американски дрон
Следваща статияПриродния газ поскъпва през юли до 186,17 лв./MWh, сега е 141,36 лв./MWh

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук