Начало НОВИНИ Криза в Италия: Премиерът Марио Драги подава оставка, но президентът не приема...

Криза в Италия: Премиерът Марио Драги подава оставка, но президентът не приема оставката му

0

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка този следобед след кризата, отприщена в правителствената му коалиция от Движението пет звезди, един от основните му партньори. Драги го обяви по време на Съвета на министрите на компонентите на неговия изпълнителен директор, както съобщават хора около него, и връчи оставката си тази вечер на президента на републиката Серджо Матарела.

Решението му идва, след като тази сутрин M5S реши да не гласува вот на доверие в Сената, дистанцирайки се от останалите партньори в алианса за национално единство, който Драги председателства от февруари 2021 г.

„Искам да съобщя, че този следобед ще подам оставката си на президента на републиката. Днешното гласуване в парламента е много важен факт от политическа гледна точка”, каза ръководителят на Министерския съвет в Рим.

„По-голямата част от националното единство, което подкрепя това правителство от създаването му, вече не съществува и пактът за доверие, който основаваше действията на правителството, приключи“, добави той.

Драги вече предупреди, че няма да управлява без M5S, въпреки факта, че напускането му от алианса не попречи на неговата приемственост, тъй като той продължи да се радва на широка подкрепа от комфортно законодателно мнозинство.

Последният проблем между Драги и лидера на M5S Джузепе Конте, бившия президент, беше указ срещу инфлацията, който антикастовата партия смята за „недостатъчен“ и който критикува за включването на мерки като финансирането на боклук инсинератор за град Рим. Преди това те вече са имали прословути разногласия, предвид опасенията на M5S да продължи да въоръжава украинската съпротива.
„В тези дни от моя страна има максимален ангажимент да вървим по общ път, дори се опитвам да разбера исканията, които политическите сили предявяват към мен. Както се вижда от дебата и гласуването днес в парламента, това усилие е недостатъчно“, оплака се икономистът.

Драги пое изпълнителната власт през февруари 2021 г., за да се справи с пандемичната криза, след падането на Конте, и го направи с коалиция, в която бяха всички партии, с изключение на ултрас Братята на Италия на Джорджия Мелони.

„В моето институционално изказване в парламента винаги съм казвал, че това правителство трябва да продължи само ако има ясна перспектива да изпълни правителствената програма, за която са гласували всички политически сили“, обясни той.

„Това звено беше от основно значение за справяне с предизвикателствата на тези месеци. Тези условия вече не съществуват“, заключи Драги пред своите министри, на които благодари и ги насърчи да бъдат „горди“ от постигнатите цели в „това трудно време“.

Когато министър-председателят подаде оставка преди Матарела, той ще бъде този, който ще реши стъпките, които да следват, които могат да варират от назначаване на друго лице да управлява или дори свикване на предсрочни избори и без изчакване на края на законодателния мандат през март 2023 г. все повече изискват политически групи.

Италианският президент Серджо Матарела отказа в четвъртък да приеме оставката на премиера Марио Драги на фона на политическа криза, която може да доведе третата по големина икономика в Европа до предсрочни избори.

Матарела „не прие оставката и покани премиера да се яви отново пред парламента“, се казва в изявление на офиса на президентския дворец, така че не е изключено следващата седмица Драги да получи подкрепата на ново мнозинство, за да продължи да управлява.

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияРуска ракетна атака уби най-малко 20 в Централна Украйна
Следваща статияИвана Тръмп, първата съпруга на Доналд Тръмп, почина на 73 години

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук