Начало БЪЛГАРИЯ Предвижда се механизмът за разследване на главния прокурор да действа от 2023...

Предвижда се механизмът за разследване на главния прокурор да действа от 2023 г.

0

„Докладът на Европейската комисия за върховенството на правото у нас е съпътстван с оптимизъм, тъй като отбелязва амбициозния план на правителството за сериозна и ефективна съдебна реформа“, това заяви пред БНТ правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

„Главният прокурор трябва да се съсредоточи върху изпълнението една от основните критики – липсват и влезли в сила присъди относно корупционните схеми по високите етажи. Като гражданин има право на такъв коментар, разбира се. Ако има желание да влезе и да го промени – политическият живот е отворен, да напусне поста си на главен прокурор и да се заеме с тази задача. Дотогава трябва да направи така че ръководената от него прокуратура а действа ефективно“, продължи тя.

„Законопроектът за орган, разследващ главния прокурор, е готов и е въпрос на дни да бъде предложен за обществено обсъждане“, изтъкна Йорданова.

Предвидено е мярката да стане действаща в началото на следващата година.

„Ако нямаме избран ВСС, сме изправени пред сериозната опасност да се блокира работата на съдебната власт. това не бива да се допуска. Друга критика на ЕК – когато се избира парламентарната квота, народните представители не трябва да избират в нея действащи прокурори и следователи, защото това е една от важните мерки, за да се ограничили фактическата власт на главния прокурор върху пленума на ВСС“, каза още правосъдният министър в оставка.

Предишна статияВоенновъздушните сили прехванаха и приземиха самолет край Плевен
Следваща статияНинова: Правителството не падна от лоши икономически показатели, а заради лоши икономически интереси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук