Начало НОВИНИ Бил Гейтс ще дари цялото си състояние на създадената от него фондация:...

Бил Гейтс ще дари цялото си състояние на създадената от него фондация: „Ще напусна списъка на най-богатите“

0

Бил Гейтс ще напусне списъка на най-богатите хора в света, като даде 20 000 милиона долара от своето милионерско състояние на филантропската фондация, която ръководи с бившата си съпруга Мелинда Френч Гейтс.

С тази икономическа инжекция Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, една от най-големите в света, ще може да помогне за глобалното здравеопазване, бедността и равенството с 50% до 2026 г., с цел справяне с „натрупаните глобални кризи“, които разтърсват планетата.

„Гледайки в бъдещето, планът ми е да даря цялото си богатство на фондацията, оставяйки настрана това, което харча за себе си и семейството си. Правя дарения и инвестиции в здравни проблеми в Съединените щати, включително Алцхаймер, извън фондацията. Чрез Breakthrough Energy (Transformative Energy) ще продължа да инвестирам и дарявам средства за борба с изменението на климата“, обясни Бил Гейтс в своя блог.

Милионерският принос би поставил бившия партньор сред най-големите филантропи в света, според Bloomberg, тъй като те вече имат дарение от 55 000 милиона долара, доставени досега. Освен това този акт ще постави Гейтс до номер пет в списъка на най-богатите хора в света (в момента той е на трето място).

„Даряването на пари не е жертва за мен. Чувствам се привилегирован да мога да се включа в справянето с тези предизвикателства, харесвам работата и вярвам, че имам задължението да върна ресурсите си на обществото по начин, по който има възможно най-голямо въздействие за намаляване на страданието и подобряване на живота“, посочи той в изявлението.

Историята на филантропията на семейство Гейтс датира далеч назад. Бил и Мелинда Гейтс, заедно с магната Уорън Бъфет, създадоха през 2010 г. инициативата Giving pledge, в която към днешна дата те събраха 400 лица и семейства милионери с обещанието да дарят по-голямата част от състоянието си за благотворителни каузи“ за справяне с някои от най-належащите проблеми на обществото.“

Тази асоциация също е допринесла за фондация Гейтс с общо 35 700 милиона от 2006 г. насам. С тази благотворителност плюс това, което Бил е дал миналия месец, фондацията, председателствана от бившата му съпруга, ще има 70 000 милиона долара средства.

Предишна статияУкрайна иска „специален съд“ в Хага, който да се занимава с руската инвазия
Следваща статияCOVID-19 не отстъпва: случаите в световен мащаб нарастват за пета поредна седмица, според СЗО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук