Начало НОВИНИ Украйна иска „специален съд“ в Хага, който да се занимава с руската...

Украйна иска „специален съд“ в Хага, който да се занимава с руската инвазия

0

По време на конференция в Хага за военните престъпления в Украйна, президентът Володимир Зеленски призова в четвъртък, 14-ти юли, за създаването на „специален съд“, който да разследва руското нахлуване.

„Съществуващите съдебни институции не могат да изправят всички виновни пред съда. Следователно е необходим специален съд, който да се занимава с престъплението, което представлява агресията на Русия срещу Украйна“, каза Зеленски, който участва във форума чрез видеоконферентна връзка.

„Съд, който гарантира справедливото и законно наказание на онези, които започнаха тази поредица от бедствия и трагедии. Трябва да има задължително и принципно наказание за всички руски престъпници“, добави той.

Речта на Зеленски в Хага дойде часове след като руски удар уби най-малко 20 цивилни, включително деца, в централния украински град Виница.

Организирано от Международния наказателен съд, Европейската комисия и Холандия, събитието в Хага имаше за цел да гарантира, че престъпленията, извършени след инвазията в страната, водена от Владимир Путин, няма да останат ненаказани.

„Докато говорим, децата, жените и мъжете живеят в ужас“, каза прокурорът на МНС Карим Хан.

МНС започна разследване на военни престъпления през март, малко след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари.

Международният наказателен съд, базиран в Хага, остава съд от последна инстанция за сериозни обвинения като геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и агресия, които държавите-членки не могат или не желаят да преследват.

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс уточни по време на конференцията в четвъртък, че в Украйна са открити 20 000 разследвания за военни престъпления.

Русия отрича всички обвинения срещу своите войски, включително бомбардиране на цивилни, бързи екзекуции и изнасилване.

Предишна статияИвана Тръмп, първата съпруга на Доналд Тръмп, почина на 73 години
Следваща статияБил Гейтс ще дари цялото си състояние на създадената от него фондация: „Ще напусна списъка на най-богатите“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук