Начало БЪЛГАРИЯ Надежда Йорданова: По неясни причини Гешев предпочита да уведомява евродепутати, а не...

Надежда Йорданова: По неясни причини Гешев предпочита да уведомява евродепутати, а не българският парламент

0

По неясни причини главният прокурор Гешев предпочита да уведомява европейските представители, евродепутатите от конкретна политическа сила, а не намира за необходимо да уведомява българските народни представители по това конкретно дело. Той дължи отчетност на българския парламент. Това заяви пред бТВ министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Вчера главният прокурор бе изслушан в антикорупционната комисия в Народното събрание, след като евродепутатът Томаш Здеховски каза, че кадрите с кюлчетата и пачки с евро до спящият Бойко Борисов са манипулирани и се позова на информация от българската прокуратура.

Според нея, по някои важни въпроси управлението загуби темпо. Развитието на процесите показва, че сред причините е една „тиха съпротива“ от страна на различни членове и представители на коалиционните партньори. Когато антикорупционното законодателство влезе в Народното събрание (НС), ИТН спряха да идват в парламента, каза Йорданова.

По думите й, борбата с корупцията не е еднократен акт, тя изисква усилия, тя не е пиар акции и арести, тя е повече прозрачност.

По повод на втория годишен доклад за върховенството на закона в ЕС, Йорданова каза, че за пореден път стигаме до сърцевината на проблема – ефективността на работата на прокуратурата. Трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от страна на главния прокурор. Каквото и да говори Гешев, прокуратурата на Република България е пирамидална структура; на върха й е главният прокурор, посочи Йорданова. Всяка стъпка да търсим повече отчетност минава през много битки, каза тя.

Надежда Йорданова отбеляза, че се работи по законопроект за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор. По план той трябва да е действащ през следващата година, но обсъжданията с Венецианската комисия трябва да започнат сега.

Предишна статияКаримански: Слави и Тошко се дръпват от първа линия, в името на това да има правителство
Следваща статияТоварен самолет с тонове експлозиви се разби край Кавала

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук