Начало БЪЛГАРИЯ Шефът на КЕВР: Без руски газ сме изправени пред криза

Шефът на КЕВР: Без руски газ сме изправени пред криза

0

Без руски газ сме изправени пред криза. Това заяви за предаването „Лице в лице“ по бТВ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

„Вече за съжаление проблемът не е на цена. Проблемът е ще има ли газ въобще и готова ли е Европа да поеме спирането на доставките от газ, ако Русия реши да спре изцяло доставките. Това, към което Европейският съюз се стреми, е в рамките на много кратко време да стане абсолютно независим. Очевидно Русия използва доставките за газ като оръжие да принуди ЕС да се съгласи на техните условия по отношение на войната в Украйна и това е нещото, от което според мен, всички се страхуваха, че Русия няма спирачки. И качеството си на сигурен доставчик, за да постигне политическите си цели, Русия вече не се счита на световните пазари като сигурен доставчик и то не се счита не само от България, но от всяко едно правителство в Европа“, добави той.

Шефът на КЕВР обясни, че има опити да се реши проблемът с руския газ.

„Дори днес на среща с гръцкия регулатор направихме някакви планове за някакви бъдещи дискусии около това дали терминалите за втечнен газ в Гърция могат да покрият минимума на потреблението на двете държави“, обясни Тодоров.

От 1 юли цената на електроенергията се вдига с минималните 3% за бита. Цените на парното се увеличават средно с 29%. С намаляването на ДДС за парното ще паднат на 21%. Ако сте плащали 100 лв. за парно, ще плащате 121 лв. сега. 

Той обясни и защо КЕВР взе решение за рекордно увеличение на цената на газа с 32%.

„Пазарите на газ са динамични. Дори руският газ не е на цената, на която беше миналия месец. Цената се вдига поради паниката и реализираните страхове на цяла Европа, че Путин спира газоподаването към Европа. Проблемът не е на цена, а ще има ли газ“, алармира Тодоров.

Той отбеляза, че в момента България потребява газ от Азербайджан, две гръцки и една румънска компания.

Станислав Тодоров разясни и дали газът, който идва от Гърция, всъщност е руски. „В една газопреносна мрежа влиза всякакъв газ, включително газът, който влиза от страна на Турция, най-вероятно има втечнен ирански газ, руски. Текат миксове. Не можем да изолираме дали газът е руски, или азербайджански,“ коментира Тодоров.

В момента газохранилището в Чирен е пълно на 39%. „На едно от последните места сме по запълване“, коментира шефът на енергийния регулатор.

Той прогнозира и че ВиК услугите се вдигат с около 30%.

Това означава с около лев повече на всеки кубик вода, или между 3 и 4 лв. ще е увеличението в различните региони на България, добави Тодоров.

Предишна статияГЕРБ, БСП и ДПС днес отново ще опитат да върнат хартиената бюлетина
Следваща статияКаримански: Слави и Тошко се дръпват от първа линия, в името на това да има правителство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук