Начало БЪЛГАРИЯ България и Северна Македония подписват двустранния протокол към Договора за добросъседство

България и Северна Македония подписват двустранния протокол към Договора за добросъседство

0

В Министерството на външните работи (МВнР) ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на България и Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От 10:00 часа в МВнР ще се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Северна Македония.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. За целта ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на двете страни.

С 68 гласа френското предложение беше одобрено и вратите към членство на страната в Европейския съюз най-после са отворени, коментира в Туитър българският евродепутат Илхан Кючюк („Обнови Европа“), който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония.

На 24 юни българското Народно събрание даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на Френското председателство за Република Северна Македония при изпълнение на определени условия.

„За“гласуваха 170 народни представители, 37 бяха „против“ и 21 се въздържаха. Според решението, само при изпълнението на тези условия 47-ото Народно събрание ще очаква от Министерския съвет да одобри Проекта на Преговорна рамка едновременно или след финализиране на Протокола по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

В позиция от МВнР заявиха, че българският парламент е взел историческо решение да подкрепи отваряне на пътя за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС при конкретни параметри. В този контекст Народното събрание очаква Министерският съвет да одобри Преговорната рамка и Заключенията на Съвета, официално предложени от Френското председателство, както и да бъде подписан Протокол от Второ заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, по основните параметри, на който има постигнато принципно съгласие със Скопие, се казва още в позицията на външното ни министерство.

Предишна статияХиляди хора протестираха в унгарската столица Будапеща в събота, за пети пореден ден
Следваща статияБългария отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук