Начало НОВИНИ Зеленски уволни шефа на сигурността и главния прокурор, като ги обвини в...

Зеленски уволни шефа на сигурността и главния прокурор, като ги обвини в сътрудничество с Русия

0

Президентът на Украйна Володимир Зеленски освободи незабавно от длъжност ръководителя на Службата за сигурност Иван Баканов и главния прокурор на страната Ирина Венедиктова, както беше обявено тази неделя, 17 юли, с указ, последван от публична изява на президента, в който той обвини служители на ведомствата в извършване на актове на предателство срещу украинската държава.

В изява пред населението след обявяването на уволненията, президентът на Украйна твърди, че около 60 членове на персонала на Генералната прокуратура и Службата за сигурност са „останали в териториите, окупирани от Русия и са сътрудничили на руснаците“.

Венедиктова ще бъде заменена от Олексий Симоненко, докато засега не е обявен заместителят на Бакалов, който досега беше от най-близкото приятелско обкръжение на президента и от когото президентът, според източници на американския новинарски портал Politico, се е дистанцирал след падането на Херсонска област в руски ръце през първите седмици на войната.

Според указа, публикуван на уебсайта на президентството на Украйна, Бакалов е уволнен в съответствие с член 47 от Дисциплинарния устав на въоръжените сили на Украйна, който се отнася до „неизпълнение или неправилно изпълнение на служебните задължения с последваща цена на човешки животи”.

От своя страна прокурорът е освободен от длъжност по силата на поетите от Зеленски военни правомощия след руската инвазия в страната, без да дава повече подробности. Указът конкретно се позовава на член 11 от военното положение, което е в сила в Украйна и което „дава на президента правомощия да освобождава от длъжност длъжностно лице, чието назначаване е под негово ръководство“.

Предишна статияРусия предупреждава за „окончателна присъда“, ако Украйна се опита да си върне Крим
Следваща статияПожарите в югозападна Франция унищожиха повече от 10 000 хектара гора

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук