Начало НОВИНИ Белгия обвинява Китай в кибератаки срещу министерства: „Те засегнаха нашия суверенитет“

Белгия обвинява Китай в кибератаки срещу министерства: „Те засегнаха нашия суверенитет“

0

Белгия посочи отговорността на китайските хакери в поредица от скорошни кибератаки срещу няколко министерства.

В изявление, публикувано в понеделник, 18 юли, белгийското правителство чрез своя ръководител на дипломацията „призовава китайските власти да предприемат действия срещу злонамерени кибер дейности, извършвани от китайски актьори“.

Споменават се кибератаките, насочени срещу белгийската отбрана и министерството на вътрешните работи, „които значително засегнаха нашия суверенитет, нашата демокрация, нашата сигурност и обществото като цяло“, се посочва в писмото.

Заподозрени са няколко пиратски групи, включително известни на специалистите, които действат под акронима APT (Advanced Permanent Threat). По отношение на хакерските атаки, които засегнаха Министерството на вътрешните работи на нацията, Белгия цитира групите APT 27, APT 30 и APT 31.

Що се отнася до белгийската отбрана, злонамерените дейности „може да са свързани с хакерски групи, известни като UNSC 2814/GALLIUM/SOFTCELL“, се добавя в изявлението.

Китай обвинен в кибератаки
Това не е първият път, когато Китай е обвиняван в кибератаки. Миналата година Съединените щати осъдиха поредица от опити за изнудване на киберпространството от страна на азиатския гигант. В този контекст Белият дом идентифицира китайското Министерство на държавната сигурност с използването на „криминални хакери“, както беше съобщено от служител в администрацията на Джо Байдън.

По същия начин Европейският съюз и НАТО обвиниха източноазиатската държава в извършване на същото престъпление.

Предишна статияС третия мандат: БСП преговаря с „Има такъв народ“ за ново правителство
Следваща статияСлучаите на маймунска шарка в света възлизат на 14 000 в повече от 70 страни, според СЗО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук