Начало НОВИНИ Гореща вълна връхлита Европа: стотици смъртни случаи, разпространяващи се пожари и хиляди...

Гореща вълна връхлита Европа: стотици смъртни случаи, разпространяващи се пожари и хиляди евакуирани

0

Високите температури чупят исторически рекорди в Обединеното кралство, което за първи път надхвърли 40 ºC при гореща вълна, която измъчва Западна Европа и причинява горски пожари, стотици смъртни случаи и хиляди евакуирани.

На летище Хийтроу, западно от Лондон, са регистрирани 40,2 ºC, около 13 местни часа, според британската метеорологична агенция Met Office. От субекта посочиха, че за първи път в страната се надхвърля този праг. Предишният рекорд в Обединеното кралство беше 38,7ºC, същият като регистрирания на 25 юли 2019 г. в Кеймбридж.

Това би било пряка последица от климатичната криза. Емисиите на парникови газове нарастват по интензитет, продължителност и честота, според учените, което би накарало Европа да претърпи втората вълна само за един месец.

На около 30 км източно от Лондон бушува пожар в Уенингтън, където група пожарникари се опитваха да овладеят пламъците, които вече бяха погълнали големи площи от растителност, няколко сгради и къщи. Поради тази причина почти 6000 души трябваше да бъдат евакуирани, според регионалните власти.

Крайностите ще стават все по-крайни
Във Франция нещата не са по-различни: 64 града в тази страна са надвишили рекордните температури и няколко пожара все още са активни. Biscarrose регистрира 42,6 ºC, а на остров Noirmoutier температурите достигна 39,7 ºC. В Брест, в западния край на европейската страна, температурата се покачи до 39,3 ºC, счупвайки предишния рекорд от 35,1 ºC през август 2003 г.

В района на Бордо продължават да се сблъскват с два големи пожара, които вече са унищожили 19 000 хектара гори и са причинили евакуацията на 16 000 души. Правителството нареди изпращането на 1700 пожарникари и самолети за контрол на инцидентите.

От своя страна в Испания, където високите температури започнаха преди девет дни, горските пожари продължават, главно в провинция Самора, на северозапад, където имаше голям пожар преди месец.

Железопътната мрежа остана спряна между Мадрид и Галисия, един от най-големите резервати за вълци в Централна Европа, където 30 000 хектара земя вече бяха изгорени през юни. След няколко дни, в които в страната бяха надвишени 40ºC, метеорологичните агенции обявиха лек спад.

„Тези крайности ще стават все по-екстремни“, каза Стивън Белчър, ръководител на науката и технологиите в Met Office, добавяйки, че единственият начин да се стабилизира затоплянето е бързо да се постигне въглеродна неутралност.

Температурният рекорд е „истинско напомняне, че климатът се е променил и ще продължи да се променя“, каза Стивън Белчър, началник на науката и технологиите в Met Office.

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияПричините Зеленски да уволни ръководителя на службите за сигурност и главния прокурор
Следваща статияМилионите, които Русия харчи, за да защити Путин от COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук