Начало НОВИНИ Причините Зеленски да уволни ръководителя на службите за сигурност и главния прокурор

Причините Зеленски да уволни ръководителя на службите за сигурност и главния прокурор

0

Проникването на руски шпиони в Украйна и загубата на стратегически регион на юг са основните причини президентът Володимир Зеленски да уволни ръководителя на службите за сигурност и главния прокурор, промени, които биха могли да засилят контрола му върху държавата.

В ежедневното си послание към нацията в неделя Зеленски обяви отстраняването на ръководителя на Агенцията за национална сигурност (СБУ) Иван Баканов (приятел на президента от детството) и главния прокурор Ирина Венедиктова, която той упреква за липса на резултати в борбата с шпионажа и колаборационизма с Москва.

Водят се над 650 разследвания за „държавна измяна“ и „сътрудничество“ с Москва срещу служители на прокуратурата и украинските сили за сигурност. Това поражда „много сериозни въпроси“ за работата на тези двама лидери, каза Зеленски.

По искане на президента парламентът гласува и одобри във вторник освобождаването на Баканов и Венедиктова.

„Всички очакваха“ от тях „по-осезаеми резултати“ в „издирването на сътрудници и предатели“, инфилтрирани в тези структури, уточни в понеделник отговорникът за президентската администрация Андрий Смирнов.

Дълго време „президентът и неговият кабинет не бяха доволни от работата на Баканов и Венедиктова“, а руската инвазия в Украйна увеличи напрежението, обясни украинският политолог Володимир Фесенко пред АФП.

Най-малко трима висши служители на СБУ бяха обвинени в държавна измяна в полза на Москва през последните месеци. Един от тях, Олег Кулинич, уволнен през март и арестуван в неделя, е бил разположен в Херсонска област.

Тази стратегическа зона, разположена на входа на украинския полуостров Крим (който Москва анексира през 2014 г.), беше бързо окупирана от руските войски в началото на нахлуването, което коства критики на правителството за липсата на подготовка за защитата му.

„Този ​​човек, който е трябвало да помага на Баканов, е сътрудничил на руските специални служби. Това беше много сериозна грешка и според мен капката, която преля чашата на Зеленски“, обяснява Фесенко.

В края на март Зеленски уволни и ръководителя на СБУ в Херсон Сергий Криворучко. Друг високопоставен регионален служител е заподозрян, че е предал поверителни карти на противопехотни минни полета на руснаците, според ръководителя на регионалния съвет.

Президентът Зеленски обяви в понеделник „преглед на ръководството“ в СБУ, като един от заместниците на Баканов и 28 служители с „незадоволителни резултати“ ще бъдат уволнени.

От своя страна Ирина Венедиктова отговаряше за разследванията на зверствата, извършени от руските войски, особено в град Буча, северозападно от Киев, който се превърна в пример за „военни престъпления“ в Украйна.

Влиятелната медия „Украинска правда“ потвърждава, че Венедиктова е била набелязана от президентството поради прекомерното медийно отразяване на нейните действия и най-вече поради бързите съдебни процеси срещу руски войници, които затрудняват обмена на пленници, приоритет за Зеленски.

За много украински анализатори обаче тези уволнения по върховете на държавата са маневра на Зеленски за засилване на контрола върху силите за сигурност, тъй като неговите заместници се смятат за по-управляеми.

Зеленски смени главния прокурор и ръководителя на службите за сигурност със съответните им заместници Олекси Симоненко и Васил Малюк на поста временно.

„Ясно е“, че тези хора „ще изпълняват политическите поръчки“ на президентството, смята Тетяна Шевчук, анализатор в украинската неправителствена организация Център за борба с корупцията, цитирана от сайта на Forbes Украйна.

Предишна статияСвиленски: Отиването на избори е по-страшно и от управление на ГЕРБ
Следваща статияГореща вълна връхлита Европа: стотици смъртни случаи, разпространяващи се пожари и хиляди евакуирани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук