Начало НОВИНИ Случаите на маймунска шарка в света възлизат на 14 000 в повече...

Случаите на маймунска шарка в света възлизат на 14 000 в повече от 70 страни, според СЗО

0

Глобалните случаи на маймунска шарка вече възлизат на почти 14 000 в повече от 70 страни, предупреди Световната здравна организация (СЗО) тази сряда, 20 юли, ден преди нейните експерти по болестта да се срещнат за втори път, за да обсъдят дали да обявят международно извънредно положение заради това огнище.

Най-малко петима души са починали от болестта, всички в Африка, зоната, където тя е ендемична, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на пресконференция. Ръководителят на организацията добави, че по-голямата част от засегнатите все още са мъже и че страните с най-много случаи поради сегашната епидемия се намират в Европа.

Той също така посочи, че някои страни не разполагат с достатъчно инструменти за диагностициране на нови случаи, което „прави епидемията по-трудна за контролиране и спиране“. По отношение на заседанието на извънредния комитет на СЗО, насрочено за четвъртък, 21 юли, Тедрос посочи, че „независимо от препоръките, които издава, СЗО ще продължи да прави всичко възможно, за да помогне на страните да спрат предаването на инфекцията и да спасят животи“.

Международна извънредна ситуация може да бъде обявена, когато заразна болест се разпространява неконтролируемо в много страни, което изисква от правителствата да приемат специални превантивни мерки, за да спрат разпространението й.

Първият случай на маймунска шарка извън Африка беше открит миналия май в Обединеното кралство. Оттогава болестта се възпроизвежда в останалата част на Европа и на американския континент.

Предишна статияБелгия обвинява Китай в кибератаки срещу министерства: „Те засегнаха нашия суверенитет“
Следваща статияСЗО: Глобалните случаи на COVID-19 се удвоиха за 6 седмици и ще последват вълни от инфекции

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук