Начало НОВИНИ Джо Байдън е с положителна проба за COVID-19 и ще се изолира...

Джо Байдън е с положителна проба за COVID-19 и ще се изолира в президентската резиденция

0

Президентът на Съединените щати Джо Байдън даде положителна проба за COVID-19 този четвъртък, 21 юли, и има „много леки“ симптоми на болестта, според изявление на говорителката на Белия дом Карин Жан Пиер.

Байдън, който получи ваксината срещу коронавирус, както и двата бустера, започна лечение с оралното антиретровирусно лекарство Paxlovid и ще остане в изолация в Белия дом. Той ще продължи да работи дистанционно.

Paxlovid е антивирусно лекарство от Pfizer и се предлага чрез разрешение за спешна употреба от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за лечение на лек до умерен COVID-19 при хора на 12 и повече години, които са изложени на висок риск от тежко заболяване.

Жан-Пиер обясни, че президентът на САЩ вече се е свързал с членове на екипа си от разстояние и ще участва в няколко телефонни и видеоконферентни срещи от резиденцията си.

Това е първият път, когато 79-годишният Байдън дава положителна проба за вируса. Последният път, когато тестът му е бил отрицателен, е бил миналия вторник, според Жан-Пиер.

Според протокола на Белия дом, който надхвърля препоръките на Центъра за контрол на заболяванията (CDC), държавният глава ще остане изолиран, докато тестът му не даде отрицателен резултат.

Правителството на Съединените щати обеща да актуализира ежедневно данните за здравословното състояние на президента.

Медицинското звено на Белия дом също ще съобщи за случая на всички близки контакти на Байдън, включително тези, които е имал миналата сряда с членове на Конгреса и медиите, както и по време на пътуването му до щата Масачузетс.

Поради възрастта си Байдън е изложен на повишен риск от тежко протичане на болестта.

С информация от EFE.

Предишна статия„Украйна може да изчезне от картата на света“, предупреждава бившият руски президент Дмитрий Медведев
Следваща статияРусия възобновява доставките на газ за Европа, но само с 30% от капацитета си

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук