Начало НОВИНИ Президентът на Италия разпуска парламентa, a изборите ще бъдат отложени

Президентът на Италия разпуска парламентa, a изборите ще бъдат отложени

0

Президентът на Италия Серджо Матарела издаде указ за разпускането на парламента и прекрати работата на законодателната власт след оставката на премиера Марио Драги. Сега се очаква датата на обявяване на изборния аванс.

Държавният глава разреши този четвъртък 21 разпускането на Сената и Камарата на депутатите, избрани през март 2018 г., след среща с техните съответни президенти, Мария Елизабета Алберти Каселати и Роберто Фико, според официално изявление.

„Подписах указа за разпускане на камарите, за да свикам нови избори в рамките на максимум 70 дни“, каза Матарела, подчертавайки, че това решение винаги е „последният вариант“.

„Политическата ситуация доведе до това решение“, каза Матарела пред телевизионните камери, имайки предвид края на коалицията за национално единство, която подкрепи правителството, водено от икономиста Марио Драги.

Правителството на Марио Драги, което все още е на поста, трябва да определи датата на общите избори, които ще бъдат в рамките на 70 дни след разпускането, така че се обмисля възможността те да се проведат през втората половина на септември.

Оставката на премиера Марио Драги
Президентът благодари на Драги и неговите министри за работата, извършена през „тези 18 месеца“ управление. По същия начин той предупреди, че икономическата ситуация, цената на енергията и храната „не позволяват много паузи“ и посочи, че има още много мерки, които трябва да бъдат взети.

Оставката на Драги даде началото на трескава кампания за предсрочните избори, които според някои медии трябва да се проведат между 18 и 25 септември – дори 2 октомври.

Марио Драги, смятан за спасителя на еврозоната през 2012 г., напусна поста, изтощен от пререкания в коалицията. Драги беше назначен за министър-председател на Италия през февруари 2021 г., за да спаси Италия от извънредната здравна, политическа и икономическа криза.

Политическата криза назряваше под вътрешните борби на антисистемите от Движението 5 звезди и завърши с разпадането на коалицията, която имаше членове от дясно и отляво.

Предишна статияНиколай Радулов: Никакво участие на ИТН във властта, за тях тя има други цели
Следваща статия„Украйна може да изчезне от картата на света“, предупреждава бившият руски президент Дмитрий Медведев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук