Начало НОВИНИ Продоволствена криза: Украйна сключи споразумение за износ на зърно с Русия, казва...

Продоволствена криза: Украйна сключи споразумение за износ на зърно с Русия, казва Турция

0

Турция твърди, че е постигнато споразумение с Русия, което позволява на Украйна да възобнови износа на зърно през Черно море.

То трябва да бъде подписано в петък в Истанбул от Украйна, Русия, Турция и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Световният недостиг на украинско зърно след инвазията на Русия на 24 февруари остави милиони в риск от глад.

Инвазията доведе до скок на цените на храните, така че сделката за деблокиране на пристанищата на Украйна е от решаващо значение. Около 20 милиона тона зърно са заседнали в силози в Одеса.

Министерството на външните работи на Украйна потвърди, че нов кръг от преговори под ръководството на ООН за деблокиране на износа на зърно ще се проведе в Турция в петък – и документ „може да бъде подписан“.

Държавният департамент на САЩ приветства сделката с посредничеството на ООН, но каза, че се фокусира върху търсенето на отговорност от Русия за нейното прилагане.

„Никога не трябваше да сме в тази позиция. Това беше умишлено решение от страна на Руската федерация да въоръжи храните“, каза говорителят на отдела Нед Прайс.

Украйна обаче твърди, че руският флот й пречи да превозва зърно и друг износ и обвинява руските окупационни сили в кражба на зърно от украински ферми.

Ако подписването се осъществи, както е планирано, това ще бъде първата значителна сделка между Русия и Украйна от началото на инвазията. Имаше няколко размени на затворници, но прекратяването на огъня все още изглежда далече.

„Споразумението за износ на зърно, критично важно за глобалната продоволствена сигурност, ще бъде подписано в Истанбул под егидата на президента Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Гутериш заедно с украински и руски делегации“, каза говорителят на Ердоган Ибрахим Калин.

Предишна статияСенатът на САЩ ще проучи закон за легализиране на марихуаната
Следваща статияЕвропол: От Украйна се изнасят оръжия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук