Начало НОВИНИ Русия възобновява доставките на газ за Европа, но само с 30% от...

Русия възобновява доставките на газ за Европа, но само с 30% от капацитета си

0

Миналия четвъртък газопроводът „Северен поток“ възобнови изпомпването на газ от Русия към Германия след 10-дневно спиране за поддръжка. Само 30% от максималния капацитет се доставя. Потокът от газ, който директно свързва Русия с Европа и навлиза в Германия през балтийското крайбрежие, е започнал в 6 часа сутринта местно време, каза Клаус Мюлер, президент на германската федерална агенция. Той уточни, че процентът на природния ресурс за днес по прогнози е около 530 GWh/d.

Очакваното количество доставки „е обвързващо за следващите два часа, промените през деня биха били много необичайни“, добави шефът на германската агенция.

Газоснабдяването за Германия беше прекъснато на 10 юли заради ремонтни дейности. В този смисъл германските власти изразиха безпокойство дали задържането ще продължи през последните дни.

Предупрежденията на Владимир Путин към Европа
Руският президент Владимир Путин, изправен пред опасения в Европа от невъзобновяване на доставките на природния ресурс, увери, че Газпром „винаги е изпълнявал, изпълнява и възнамерява да изпълнява всички свои задължения“.

Президентът обаче предупреди, че отново могат да възникнат технически проблеми в газопровода, който транспортира руски газ директно до Германия под Балтийско море.

От Москва твърдят, че трудностите са причинени от санкциите, докато в Европа смятат, че този аргумент е извинение за изнудване на Европейския съюз.

Във Франция очакват, че Русия ще прекъсне доставките на газ за Европа и че подготвя и запълва резервите си с устройство, което обмисля временно намаляване на употребата в големите енергопотребяващи компании.

„Продължаваме да очакваме Русия да спре газа за Европа по всяко време, може би тази есен или тази зима“, каза френският говорител Оливие Веран.

С информация от EFE

Предишна статияДжо Байдън е с положителна проба за COVID-19 и ще се изолира в президентската резиденция
Следваща статияСенатът на САЩ ще проучи закон за легализиране на марихуаната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук