Начало НОВИНИ Сенатът на САЩ ще проучи закон за легализиране на марихуаната

Сенатът на САЩ ще проучи закон за легализиране на марихуаната

0

Сенатът на Съединените щати ще проучи законопроект, представен този четвъртък, 21 юли, който може да легализира употребата на марихуана в цялата страна. Това ще премахне бариерите за държавите, които искат да смекчат своите закони за канабиса.

Законодателството беше внесено от лидера на демократите в Горната камара Чък Шумър и прогресивните сенатори Рон Уайдън и Кори Букър, въпреки че има членове на собствената им партия, които са против него.

Президентът на Съединените щати, демократът Джо Байдън, е заявявал в миналото, че се противопоставя на легализирането на канабиса.

Инициативата има малко признаци за проспериране в Сената, поради тясното мнозинство на демократите, които нямат цялата подкрепа в своята партия, и правилото за филибустиране, което предполага, че почти всеки законодателен проект се нуждае от квалифицирано мнозинство от 60 гласа, за да продължи напред.

Законопроектът може да премахне федералните криминални досиета, свързани с канабиса, и може да даде на полицията повече ресурси за борба с незаконното отглеждане на наркотика.

В допълнение, той може да създаде система за помощ за малки предприемачи, които искат да се посветят на индустрията на канабиса и които идват от общности, особено засегнати от законовото преследване на наркотиците.

„Легализирането на канабиса се оказа огромен успех на щатско ниво, така че е време Конгресът да навакса пропуснатото“, каза Шумър в изявление, приветствайки въвеждането на законопроекта.

Успоредно с това вече има законопроект за легализирането на марихуаната, който беше одобрен два пъти в Долната камара, въпреки че все още не е получил одобрението на Сената.

В момента употребата на марихуана за развлечение е законна в 19 щата и окръг Колумбия, където се намира столицата на САЩ Вашингтон.

Освен това 37 от 50-те щата позволяват употребата на лекарството за медицински цели.

Въпреки това, на федерално ниво, канабисът все още е в списъка на веществата, които трябва да бъдат контролирани, така че правителството може на теория да нареди на федералните агенции да преследват употребата му, въпреки че това не се случва на практика.

Предишна статияРусия възобновява доставките на газ за Европа, но само с 30% от капацитета си
Следваща статияПродоволствена криза: Украйна сключи споразумение за износ на зърно с Русия, казва Турция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук