Начало НОВИНИ Лъчезар Богданов: Очакваме по-чувствително намаление на цените

Лъчезар Богданов: Очакваме по-чувствително намаление на цените

0

„През юни ръстът на цените е доста по-малък отколкото беше последните няколко месеца. Това не значи, че цените падат. Като кажем инфлацията се забавя, то значи, че все пак растат, но с по-бавен темп“. Това каза за БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

„При нас разходите за храна, битово отопление и транспорт са по-високи. Цената на хляба и парното се отразява повече за разлика от други услуги, които имат по-малък дял. От 16.9% поскъпване за миналата година, около 7.5% са храни, 6.5% са енергоизточници. Много малко остава за другите стоки и услуги като облекла и развлечения“, добави той. „Очакваме рационално по-чувствително намаление на цените, които плащат гражданите“, каза Богданов.

„Цените зависят на първо място от политическия фактор, тоест от поведението на Русия. Тук не говорим само за войната в Украйна. Икономическата война е важен фактор за Европа, която доскоро бе зависима от руски газ“, уточни икономистът.

„Правителствата също са важен фактор. Ако те се държат по-дисциплинирано, независимо че има облекчителни мерки и компенсации, все пак един от факторите за инфлацията са големите харчове от бюджета и дефицити“, добави той.

„Разходите у нас доста се повишиха за бизнеса, но същевременно и търсенето на глобалните пазари е високо. Това позволява да пренесат разходите си към крайните клиенти, което реално са други европейски компании“, уточни той.

Предишна статияМика Зайкова: Всички са виновни, защото поставиха егото си пред България
Следваща статияПроф. Филип Узунов: Разпадането на четворната коалиция беше въпрос на време

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук