Начало НОВИНИ „На Доналд Тръмп му липсваше смелост“, казва Джо Байдън за нападението над...

„На Доналд Тръмп му липсваше смелост“, казва Джо Байдън за нападението над Капитолийския хълм

0

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува отношението на своя предшественик Доналд Тръмп по време на щурма на Капитолийския хълм на 6 януари 2021 г. и отбеляза, че му е „липсвала смелост“ да спре протестиращите.

„Полицаите бяха герои този ден. На Доналд Тръмп му липсваше смелостта да действа. Смелите жени и мъже в синьо в тази нация никога не трябва да забравят това. Не можете да сте за въстанието и за полицията. Не можете да бъдете про-бунтовници и про-демократи“, каза той.

В своята виртуална намеса пред Конференцията на Националната организация на чернокожите директори на правоприлагащите органи президентът демократ подчерта как Тръмп е наблюдавал бунта в продължение на три часа, „докато седи удобно в личната трапезария до Овалния кабинет“.
Междувременно, според Байдън, силите за сигурност „проляха кръв в разгара на касапница, извършена от луда тълпа, повярвала на лъжите“ на републиканеца, който отказа да приеме поражението си на президентските избори през ноември.

На онзи 6 януари около 10 000 души – повечето от които поддръжници на Тръмп – маршируваха на Капитолийския хълм и около 800 нахлуха в сградата. Имаше петима убити и около 140 ранени агенти.

Белият дом също разкритикува пасивността на Тръмп. „Той трябваше да вземе решение, да се постави пред органите на реда или пред тълпата и действията му говорят сами за себе си“, каза говорителката Карин Жан-Пиер, критикувайки, че тогавашният президент се е ограничил до това само да види какво се случва.

Комисията, разследваща нападението на 6 януари, което се случи, докато победата на Байдън беше официално удостоверена на Капитолийския хълм, завърши първия кръг от публични разпити миналата седмица, който започна преди месец и ще продължи през септември.

В това последно изслушване, миналия четвъртък, беше доказано, че Тръмп е решил да не спре незабавно атаката, защото го е устройвало, а вместо това е прекарал следобеда, гледайки я по телевизията, докато три часа по-късно, по молба на близкия си кръг, той е издал заповед съобщение, в което им каза да напуснат.

Предишна статияРуско-украинската война: какво се случи за 5 месеца конфликт, което не очерта победител?
Следваща статияИндия ще измести Китай за първи път и ще стане най-населената страна в света

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук