Начало НОВИНИ Оборудването на Huawei, произведено в Китай, може да наруши ядрените комуникации на...

Оборудването на Huawei, произведено в Китай, може да наруши ядрените комуникации на САЩ, казва ФБР

0

През 2017 г. Китай предложи да построи богато украсена градина и пагода в Националния дендрариум, разположен във Вашингтон, САЩ. Но въпреки факта, че проектът породи големи очаквания сред служителите за увеличаване на туризма в северноамериканската столица, агентите на контраразузнаването започнаха да забелязват множество предупредителни знаци, които бяха разкрити в скорошен репортаж на CNN.

Според разследващите органи строежът на храма е стратегически разположен на няколко километра от Капитолия.

Също така, за изграждането му, китайското правителство използва материали, изпратени в дипломатически чували, които не могат да бъдат отворени.

Според ФБР пагодата и закупуването на китайска земя в близост до критична инфраструктура на правителството на Съединените щати съответства на опит на Китай да шпионира чувствителни институции в северноамериканската държава.

Сред находките е произведено в Китай оборудване на Huawei на върха на клетъчни кули близо до военни бази в селските райони на запад на страната. В този смисъл разследващата агенция установи, че устройствата могат да прекъснат ограничените комуникации на Министерството на отбраната, включително тези на Стратегическото командване, което контролира ядрените оръжия на страната.

„Това включва някои от най-деликатните неща, които правим. Това би повлияло на способността ни да командваме и контролираме основно с ядрената триада. Ако е възможно това да бъде прекъснато, тогава денят е много лош“, каза бивш служител на ФБР пред CNN. Китайското правителство отрече всякакви опити за шпиониране на Съединените щати, докато Huawei отрече екипът му да е способен на подобни операции.

Предишна статияИндия ще измести Китай за първи път и ще стане най-населената страна в света
Следваща статияПътни фирми на протест, спират движението на 20 места

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук