Начало НОВИНИ Католическата църква продава повече от 40 имота в Канада, за да плати...

Католическата църква продава повече от 40 имота в Канада, за да плати обезщетение за злоупотреба

0

Оцелелите от сексуално насилие в Католическата църква в Канада ще получат финансова компенсация. За да покрие огромните разходи, архиепископията на Сейнт Джон от Нюфаундленд, огромен канадски остров, е продала 43 имота.

Споразумението беше постигнато с жертвите на интерната в планината Кашел – разположен на 5600 километра от мястото, където папа Франциск се извини на канадските коренни жители миналия понеделник.

Според британската мрежа BBC исковете може да надхвърлят 40 милиона долара.

Сред нещата, които трябваше да бъдат освободени, е 167-годишната базилика Катедрала на Свети Йоан Кръстител, символ на католицизма в Нюфаундленд. Храмът, който се намира на привилегировано място с изглед към залива, е продаден за 2,3 милиона долара на католическа фондация.

Те също така предадоха най-малко 12 други църкви, резиденцията на архиепископа, училища, апартаменти, енорийски зали и земя. Цената на имотите надхвърля 15 милиона долара, недостатъчна, за да покрие всички споразумения, които архиепископията на Сан Хуан е осъдена да плати.

Сиропиталището, където са извършвали малтретирането
Сиропиталището Mount Cashel в Сан Хуан се управлява повече от век от Конгрегацията на християнските братя. В продължение на няколко десетилетия децата, изпратени там, са били подложени на малтретиране и сексуално насилие. Злоупотребите, един от най-големите педофилски скандали в Католическата църква в Канада, също бяха покрити от политици и полицейски власти в Нюфаундленд.

През 1975 г., след няколко жалби, полицията разговаря с няколко деца от интерната, които съобщават за физически и сексуални посегателства и дори двама религиозни признават подобно малтретиране. Но случаят беше потулен от църквата, полицията и съдебната система. Признатите педофили бяха насочени към други епархии в нацията, където по-късно се разбра, че продължават да извършват злоупотреби.

През 1986 г. полицейско разследване започва да разкрива сексуалните и физически нападения, извършвани в продължение на десетилетия в сиропиталището от религиозни. Между 1989 и 1992 г. кралска комисия разследва обвиненията.

Окончателният доклад на комисията установи, че Църквата и местните власти, включително конната полиция, са прикрили малтретирането в институцията, в която са интернирани деца, които не са сираци, но са били поставени под попечителството на провинцията и затвори вратите си през 1990 г.

Общо 11 религиозни бяха осъдени на между четири месеца и 11 години затвор, а през 1992 г. Конгрегацията на християнските братя официално се извини на жертвите, но ирландското братство също обяви фалит, което направи невъзможно изплащането на обезщетения.

Години наред стотици жертви на атаките се бориха да получат обезщетение от Католическата църква, докато през 2019 г. съдилищата постановиха, че Епископалната корпорация на посоченото вероизповедание в Сейнт Джон от Нюфаундленд е косвено отговорна за извършените злоупотреби.

По информация на EFE

Предишна статияРусия ще спре да участва в Международната космическа станция след 2024 г.
Следваща статияНеобходима ли е масова ваксинация срещу маймунска шарка?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук