Начало НОВИНИ Необходима ли е масова ваксинация срещу маймунска шарка?

Необходима ли е масова ваксинация срещу маймунска шарка?

0

Световната здравна организация (СЗО) активира най-високото си ниво на тревога на 23 юли, за да се опита да потисне текущото огнище на маймунска шарка, която е засегнала повече от 17 000 души в 74 страни, обяви генералният директор Тедрос Адханом Гебрейесус.

В обещание лидерът на СЗО каза: „Реших да обявя извънредна ситуация за общественото здраве с международен обхват“. Освен това той твърди, че рискът в света е относително умерен, с изключение на Европа.

Засега превантивните мерки са засилени в тези територии, където са открити повече случаи. Точно както при пандемията от коронавирус, една от ключовите стратегии за биосигурност е свързана с ваксинирането.

Засега обаче биологичните стълбове за ограничаване на маймунската шарка не са насочени към 100% от населението. Изправен пред тази позиция, Розамунд Луис, експерт на СЗО, подчерта, че засега масовата имунизация е изключена.

„Засега препоръчваме ваксинация само за тези, които могат да бъдат изложени на по- голям риск от заразяване“, каза Луис.

По същия начин той препоръча ваксинация на персонала в здравния сектор.

Европейският съюз одобри ваксина срещу маймунска шарка
Европейската комисия одобри удължаването на ваксина от баварската скандинавска фармацевтична група срещу разпространението на маймунската шарка, съобщиха от датската лаборатория.

Одобрението от Брюксел идва, след като европейският регулатор, Европейската агенция по лекарствата (EMA), даде зелена светлина за удължаване на ваксината Imvanex, вече разрешена от 2013 г. в Европейския съюз (ЕС).

Това решение беше взето и след като СЗО реши да активира най-високото си ниво на тревога в събота поради увеличаването на случаите. Съобщените инфекции надхвърлиха 16 000 в края на миналата седмица, повечето от тях са в Европа.

Овластяването на Европейската комисия се прехвърля към всички държави-членки на ЕС, както и към Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, уточняват от скандинавската група.

По информация на AFP

Предишна статияКатолическата църква продава повече от 40 имота в Канада, за да плати обезщетение за злоупотреба
Следваща статияДжо Байдън: Оръжията превръщат Америка в „поле на убийства“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук