Начало НОВИНИ Русия ще спре да участва в Международната космическа станция след 2024 г.

Русия ще спре да участва в Международната космическа станция след 2024 г.

0

„Русия ще спре да участва в Международната космическа станция (МКС) след 2024 г.“, съобщи във вторник, 26 юли, ръководителят на руската агенция Роскосмос Юрий Борисов.

„Със сигурност ще изпълним всички наши задължения към нашите партньори. Но беше взето решение да напуснем тази станция след 2024 г.“, каза Борисов по време на телевизионна среща с руския президент Владимир Путин. „Мисля, че дотогава ще започнем да създаваме руската орбитална станция“, която ще бъде „основният приоритет“ на националната космическа програма, уточни ученият.

„Бъдещето на руските пилотирани полети трябва да се основава преди всичко на системна и балансирана научна програма, така че всеки полет да ни обогатява със знания в космическата област“, ​​подчерта ръководителят на Роскосмос.

Назначеният за ръководител на Роскосмос в средата на юли Юрий Борисов смени Дмитрий Рогозин, известен със своя суров стил и необуздан национализъм. До това назначеният 65-годишният Борисов заемаше ресора на вицепремиер, отговарящ за руския военно-промишлен комплекс, който включва и космическия сектор.

„За мен е голяма чест, но имам и допълнителни задължения. Космическата сфера е в тежка ситуация и смятам, че моята основна задача е не да сваля летвата, а да я вдигам, най-вече като предоставям необходимите космически услуги за руската икономика“, каза Борисов пред Путин.

През 2020 г. Русия загуби монопола си върху изстрелването в космоса – със своя стар, но надежден космически кораб „Союз“ и задвижващи устройства – след пристигането на сцената на милиардера на SpaceX Илон Мъск. Руско-западното сътрудничество в космоса също беше възпрепятствано от офанзивата, започната от Русия на 24 февруари срещу Украйна. Руският космически сектор от години е измъчван от корупция и липса на иновации.

Предишна статияПразник на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици
Следваща статияКатолическата църква продава повече от 40 имота в Канада, за да плати обезщетение за злоупотреба

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук